Extra controles moeten drank- en druggebruik aan boord van vissersschepen tegengaan

Het parket van West-Vlaanderen en de scheepvaartpolitie starten met preventieve alcohol- en drugcontroles bij het inschepen van vissers. Dat meldt minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Volgens statistieken van Previs, de beschermings- en preventiedienst van het Zeevisserijfonds, is er aanzienlijk druggebruik aan boord van vissersschepen.

11 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 11 maart 2022 12:41
Lees meer over:

Uit cijfers waarover het parket van West-Vlaanderen afdeling Veurne beschikt, blijkt dat er heel wat vissers verdovende middelen gebruiken. Van de 40 personen die in het arrondissement Veurne als beroepsvisser zijn ingeschreven, staan er vijftien gekend voor gebruik, bezit of verkoop van verdovende middelen. "Ook de signalen die we ontvingen vanuit Previs, de beschermings- en preventiedienst van het Zeevisserijfonds, wezen op een drugsprobleem op de werkvloer", duidt Noordzeemagistraat Pascal Week van het parket van West-Vlaanderen. In de meeste gevallen gaat het om cocaïne en speed, die de vissers gebruiken om wakker te blijven.

Daarom zal de scheepvaartpolitie drugcontroles uitvoeren op de kaai, vooraleer vissers op het schip stappen. "De visserij staat gekend als één van de gevaarlijkste sectoren om in te werken. Al te veel families zijn voor het leven getekend, omdat hun vaders of zonen nooit meer thuiskwamen", aldus Van Quickenborne. 

Ondertussen wordt samen met de sector gewerkt aan nieuwe regelgeving, naar analogie met wegverkeer. Zo worden administratieve boetes gelijkgesteld aan het niveau van boetes in het wegverkeer. Ook zullen bloedanalyses mogelijk zijn en kan het vaarbevoegdheidsbewijs voor bepaalde tijd ingetrokken worden. De wetgeving zou tegen de zomer moeten klaar zijn.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek