Export Belgische voeding naar Australië in de lift
nieuwsAustralië staat voor het eerst in onze top vijf van verre exportbestemmingen voor onze voeding en dranken. Daarmee steekt het de gevestigde markten als Zuid-Korea en Canada voorbij. Hoewel Australië een erg protectionistisch beleid voert op vlak van verse waren is de Belgische verwerkte voeding er erg goed in trek. Niet enkel onze diepgevroren fruit- en groenteproducten, maar ook onze frietjes en andere aardappelverwerkingen doen het goed.
Onze export naar het land ‘down under’ zit in de lift. Daar zijn diverse redenen voor. Australiërs zijn echte foodies. Niet alleen wat betreft een goed stuk rundvlees op de barbecue, maar ook wat betreft opkomende trends zoals bio, vegan en vegetarische producten. De Australische export is voor de Belgische voedingsindustrie goed voor een omzet van 119 miljoen euro in 2022.
Het eiland is nochtans geen makkelijke markt om in door te breken. Australië heeft een grote landbouwsector, waar de inwoners bijzonder fier op zijn. Verse groenten, fruit en vlees mogen het land niet binnen uit vrees voor ziektes.
Seizoenen op zijn kop
Maar wat Australië zo bijzonder maakt, is haar ligging. Wanneer het in Australië winter is, is het hier zomer. Dan importeren ze producten die ze zelf niet in voorraad hebben. Diepgevroren en gekoelde bereide maaltijden zijn daardoor ook erg in trek. De Belgische koekjes en chocolades zijn een gevestigde waarde en wafels zijn er momenteel dé trend.
Naast chocolade en wafels is België vooral ook een bierland, maar onze pilsen zijn er minder gewild. Door de houdbaarheidsdatum van zes tot negen maanden, is Australië niet interessant omwille van de lange transporttijd. De Belgische speciaalbieren hebben er een sterke reputatie, maar omwille van de hoge accijnzen op alcohol zijn deze enkel voor de ‘happy few’ weggelegd. Op een krat moet al snel 20 euro aan accijnzen betaald worden.
Ook ons Belgisch varkensvlees laten de Australiërs voorlopig links liggen. Het mag opnieuw geëxporteerd worden, nu België weer de status “varkenspestvrij” heeft, maar het is momenteel niet competitief in vergelijking met het goedkopere Braziliaanse varkensvlees.

Vrijhandelsakkoord EU en Nieuw-Zeeland is rond
1 juli 2022Handelsakkoord
De exportcijfers zullen wellicht een grotere klim kennen na de voltooiing van het EU-Australische handelsakkoord. Dat zou de export (grotendeels) tariefvrij moeten maken. De onderhandelingen met Australië over een vrijhandelsakkoord waren voor de zomer in een slotfase beland, maar geraakten in een impasse rond het aspect markttoegang voor landbouwgoederen. Australië wil meer rundvlees en zuivel naar Europa kunnen exporteren, maar de EU wil haar voorstel van toegelaten volume niet verhogen.
Buiten deze en andere zogenaamde “gevoelige producten” wordt de handel volledig geliberaliseerd. Eens het akkoord in werking treedt, zullen dus geen douanetarieven meer betaald moeten worden op afgewerkte voeding en dranken.
België had twee prioriteiten bij de onderhandelingen: tariefvrije export van met name diepvriesgroenten, en een harmonisatie van regelgeving op vlak van voedselveiligheid. België wil ook dat Australië de classificatie van bepaalde Belgische fruitbieren verandert. Die vallen nu onder de 'alcopops', een benaming voor limonadeachtige drankjes die ook alcohol bevatten. Denk bijvoorbeeld aan de Bacardi Breezer of een Vodka Redbull. In Australië worden deze drankjes gelijkgesteld met onze fruitbieren, waar dus dezelfde hoge accijnzen op betaald moeten worden als sterke drank.
Het barbecueland kent ook een sterke vleesindustrie. Aan defensieve zijde van het akkoord vroeg België sterke vrijwaringsclausules om de vlees- en zuivelsectoren te beschermen tegen te grote Australische concurrentie.
Ecologische handel
Het akkoord zou niet het eerste in zijn soort zijn met Oceanië. Eerder dit jaar sloot de EU nog “het groenste handelsakkoord ooit” met Nieuw-Zeeland. Dat akkoord bevat afdwingbare engagementen rond klimaatdoelstellingen en arbeidsrechten en verbintenissen rond circulaire economie en ontbossing. Dit was het eerste Europese handelsakkoord met een apart hoofdstuk rond duurzame voedingssystemen en dierenwelzijn, en naar verwachting zal het akkoord met Australië gelijkaardige toetsen bevatten.
Ecologie lijkt moeilijk te verzoenen met vrachtroutes naar het andere einde van de wereld, maar het transport van voeding staat slechts in voor zes procent van de totale uitstoot van CO2 in de voedingsproductie.
Handelsmissie
Deze week gaat een economische missie naar Australië van start. Langs Australische zijde is er alleszins opvallend veel interesse in de Belgische voedingsbedrijven. De bedrijven hebben er onder andere afspraken met aankopers van Woolworths, dat samen met Coles de Australische retailmarkt domineert, en met aankopers van Aldi, ondertussen de derde grote speler op de markt. Ook ontmoeten ze er importeurs, distributeurs en experts uit de retail, foodservice en horeca. Zij zullen de Belgen verder de weg wijzen op de Australische markt.

Bron: Eigen berichtgeving