Experts delen tips voor waterhuishouding en sappen op boerderij
nieuwsDe waterkwaliteit in Vlaanderen is niet optimaal. Om verontreiniging te voorkomen, is het belangrijk dat landbouwers hun afstromende erf- en silosappen goed beheren. Partners van het demonstratieproject BESS – Bedrijfsadvies Erf- en SiloSappen, bezochten landbouwers over heel Vlaanderen en organiseerden in het voorjaar twee demonstratiedagen, waarbij een panelgesprek werd gehouden met leden vanuit het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en het Departement Omgeving – afdeling Handhaving, VLM en VMM. Hier werden diverse technieken besproken.
“Dat erf- en silosappen veel kopzorgen geven bij landbouwers, dat was van bij de start van het project duidelijk”, zegt Lore Luys van Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw, trekker van het project. “Na het plaatsen van een oproep om deel te nemen aan bedrijfsadvies over erf- en silosappen, moesten we al snel een stop zetten op de aanvragen.” Landbouwers konden hier vrijwillig op intekenen en deden dit vaak vanuit eigen bezorgdheden of na een milieu-inspectie. “Landbouwers hebben vaak geen idee wat de impact kan zijn van afstromende erf- en silosappen,” gaat Lore verder. “Elke stroom van water die beïnvloed wordt door een bedrijfsactiviteit, wordt aanzien als bedrijfsafvalwater en moet ook op die manier behandeld worden.”
Lozen
Volgens Sandra Debevere van Inagro is het bijvoorbeeld belangrijk dat enkel niet-verontreinigd hemelwater afvloeit naar een infiltratiebassin. “Bij al het ander water, ook na zuivering, wordt gesproken over ‘lozing’”, zegt Debevere. “Dit is vergunningsplichtig en dan moet je voldoen aan de lozingsnormen die specifiek gelden voor de waterloop of riolering waarin je loost.”
Deze vergunningsplicht geldt dus ook voor de dunne fractie van de ‘first flush’, een systeem dat bij vergunningsaanvragen de laatste tijd extra aandacht krijgt. Dit is geen zuiveringssysteem, maar een scheidingssysteem tussen een geconcentreerde fractie (onverdund) en een minder geconcentreerde (verdunde) fractie. Deze laatste is meer of minder zuiver afhankelijk van andere factoren op het erf, zoals het veegschoon zijn. Hier moet dus zeker goed aandacht aan besteed worden. Als je de verdunde fractie nog zou zuiveren met behulp van een rietveld, dan blijft dit alsnog gezuiverd bedrijfsafvalwater en om dit te lozen, moet je ook een lozingsvergunning hebben.
“Uitrijden op het veld is ook een optie,” vult Sandra aan. “Op dit ogenblik is hier een grondstoffenverklaring voor nodig. We werken er in het project aan om een aantal stromen zoals silosappen en melkspoelwater mee op de lijst van VLAREM-bijlage 2.2 te krijgen, zodat dit op sectorniveau geregeld is en niet elke landbouwer apart deze administratieve last moet dragen.”
Hemelwater afleiden
Regenwater is gratis water, dus het is belangrijk om te voorkomen dat ook dit verontreinigd wordt. “Dit kan door dakgoten te plaatsen en het hemelwater, zonder dat dit over het erf stroomt, af te leiden naar een infiltratiebeek,” zegt Katrien Geudens van Hooibeekhoeve. “Ook is het interessant om te bekijken waar een overkapping zinvol is om te voorkomen dat hemelwater in contact komt met een verontreinigd erf. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de opslag van de vaste mest of de kalverhutten.”
In beide gevallen komt het hemelwater in contact met dierlijke mest, waardoor dit ook als dierlijke mest moet behandeld worden. Voor zo’n overkapping is wel een stedenbouwkundige vergunning nodig. Er wordt momenteel werk gemaakt van een modulaire vergunning naar analogie met de vergunning van een pocketvergister. “Als je uitgaat van 900 liter water per jaar per vierkante meter, kan zo’n overkapping een grote besparing zijn in je mestopslag,” aldus Geudens.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Provinciaal Onderzoekscentrum Hooibeekhoeve