Everzwijnen in Vlaanderen geen drager van varkenspest
nieuwsEverzwijnen kunnen ziekten met zich meedragen die de diergezondheid in de varkenshouderij bedreigen. Het bewakingssysteem van het Agentschap voor Natuur en Bos - waar Boerenbond vragende partij voor was - leert dat klassieke varkenspest niet voorkomt bij everzwijnen in Vlaanderen. Het beperkte aantal everzwijnen dat positief testte op brucellose en Aujeszky is normaal bij wildpopulaties.
Overdracht van ziekten bij in het wild levende dieren is een reële bedreiging voor de veehouderij. "Everzwijnen worden vooral gezien als reservoir van het klassieke varkenspestvirus. Door een significante toename van de everzwijnenpopulatie in Europa stijgt ook het verspreidingsrisico van het virus", zegt Erik Mijten, directeur Studiedienst van Boerenbond, in het ledenblad Boer&Tuinder.
Uit monitoring door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is gelukkig gebleken dat klassieke varkenspest niet voorkomt bij evers op Vlaams grondgebied. Van 2010 tot 2012 werden bij 392 everzwijnen stalen genomen. Tien zwijnen hebben positief getest op Aujeszky. Voor brucellose was dat bij elf dieren het geval. ANB verwachtte niet anders aangezien beide dierziekten ook voorkomen bij in het wild levende everzwijnen in Wallonië.
Het beperkte aantal everzwijnen dat positief testte op brucellose en Aujeszky is normaal bij wildpopulaties en mag geen aanleiding geven tot paniek., schrijft Boer&Tuinder. Varkenshouders doen er wel goed aan de richtlijnen van het Voedselagentschap te checken zodat zij maatregelen kunnen nemen om brucellose te voorkomen. De aanwezigheid van Brucella suis biovar 2 bij wilde everzwijnen houdt immers een besmettingsrisico in, vooral voor varkensbedrijven die hun dieren in openlucht huisvesten.
Boerenbond was vragende partij voor een goed uitgebouwd bewakingssysteem voor ziekteverwekkers bij in het wild levende dieren. ANB heeft de voorbije jaren aanzienlijke inspanningen geleverd om dat te verwezenlijken. "Het toezicht op everzwijnen kwam tot stand dankzij de constructieve inzet van jagers en dierenartsen, en in goede samenwerking met de regionale dierengezondheidsorganisaties DGZ en CODA", looft Boer&Tuinder. De screening van bedreigende ziekten bij andere in het wild levende dieren (vossen, vogels) wordt door ANB verder uitgebouwd en verfijnd.
Naast een adequate aanpak van de explosieve groei van de everzwijnenpopulatie vraagt Boerenbond aan de Vlaamse overheid om verder werk te maken van het Wildziektedecreet. Het decreet regelt de preventie, bewaking en bestrijding van ziekten bij in het wild levende dieren. Erik Mijten legt uit dat er volgens Boerenbond nood is aan een crisisdraaiboek en duidelijkheid over de maatregelen die uitgevaardigd worden wanneer een everzwijn met varkenspest wordt aangetroffen.
Bron: Boer&Tuinder