nieuws

Europese kaasproductie vertraagt

nieuws
De groei van de Europese kaasmarkt vertraagt. Tussen 2005 en 2010 daalde het jaarlijkse groeipercentage naar 1,1 procent, en voor de periode van 2011 tot 2015 raamt Rabobank de groei op 0,6 procent. Europese kaasproducenten moeten zich daarom richten op internationale uitbreidingen of ervoor zorgen dat hun producten meer toegevoegde waarde krijgen.
23 september 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16

De groei van de Europese kaasmarkt vertraagt. Tussen 2005 en 2010 daalde het jaarlijkse groeipercentage naar 1,1 procent, en voor de periode van 2011 tot 2015 raamt Rabobank de groei op 0,6 procent. Europese kaasproducenten moeten zich daarom richten op internationale uitbreidingen of ervoor zorgen dat hun producten meer toegevoegde waarde krijgen.

Europa is de grootste afzetmarkt voor kazen. Ondanks een hoge consumptie per inwoner vertoonde de markt jarenlang een stabiele en aantrekkelijke groei. Dat verandert nu door wijzigingen op de Europese en wereldwijde zuivelmarkt. De wereldwijde groei van de melkproductie wordt vooral benut voor melkpoeder en boter en veel minder voor kazen omdat het rendement van die laatste niet meegroeide.

Het ligt dus niet voor de hand dat de extra melk, die geproduceerd zal worden na de afschaffing van de quota in 2015, gebruikt wordt om meer kazen te produceren. Zuivelverwerkers moeten zich op meer aspecten richten dan alleen op prijs en volume. Vraag is of de de kaasproducenten kiezen voor een efficiënter productiebeleid of dat ze "unique selling points" voor hun kazen gaan creëren. Een laatste optie zou zelfs op de klant afgestemde kaasproductie kunnen zijn.

Bron: FoodHolland/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek