Europese Commissie verbiedt klonen van dieren in de EU

De Europese Commissie gaat dinsdag een moratorium voorstellen dat het klonen van dieren voor consumptiedoeleinden voor een periode van vijf jaar verbiedt in de EU. Europarlementslid Kartika Liotard, die als rapporteur over dit onderwerp pleitte voor een verbod op de verkoop van kloonvlees, kondigde dit reeds aan en het wordt nu door de Commissie bevestigd.
15 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13

De Europese Commissie gaat dinsdag een moratorium voorstellen dat het klonen van dieren voor consumptiedoeleinden voor een periode van vijf jaar verbiedt in de Europese Unie. Europarlementslid Kartika Liotard, die als rapporteur over dit onderwerp eerder al de steun kreeg van het Europees Parlement voor een verbod op de verkoop van kloonvlees, kondigde dit reeds aan en het wordt nu door de Commissie bevestigd.

De Commissie gaat niet alleen het klonen van dieren verbieden in de EU, maar ook aandringen op maatregelen om de opspoorbaarheid van geïmporteerde embryo's en sperma van kloondieren te garanderen. Het moratorium zou geen betrekking hebben op het klonen van dieren voor onderzoeksdoeleinden of voor het behoud van met uitsterven bedreigde soorten.

Met het voorstel hoopt de Commissie het Europees debat over de aanpak van producten van gekloonde dieren vooruit te helpen. Terwijl in Groot-Brittannië deze zomer vlees van nakomelingen van gekloonde dieren werd verkocht, eist het Europees Parlement immers een totaalverbod op de commercialisering van vlees en melk van gekloonde dieren en hun afstammelingen.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA acht de consumptie van vlees of melk van afstammelingen van gekloonde dieren niet schadelijk voor de gezondheid van de mens.

Bron: Belga/Europa NU

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek