nieuws

Europese tarieven op Amerikaanse soja en maïs bedreigen veevoedersector

nieuws

De Europese koepelorganisatie van veevoerbedrijven, FEFAC, uit haar bezorgdheid over de invoerheffingen op Amerikaanse sojabonen en maïs, die in april van kracht worden. Deze tarieven zijn een Europese reactie op de Amerikaanse tariefmuren op staal en aluminium, maar dreigen tegelijkertijd de Europese veevoederindustrie en de concurrentiekracht van de veehouderij te ondermijnen.

17 maart 2025 VILT-redactie

De VS behoort, naast enkele Zuid-Amerikaanse landen, tot de belangrijkste exporteurs van sojabonen naar Europa. Deze soja wordt door crushbedrijven verwerkt tot sojaolie en sojaschroot, waarbij het schroot een essentiële eiwitbron vormt in mengvoeders voor de veehouderij.

Door de verhoogde invoerrechten op Amerikaanse landbouwproducten stijgen de kosten voor de Europese veevoederindustrie aanzienlijk. Volgens FEFAC leidt dit tot ontwrichting in de toeleveringsketens en zet het de veerkracht en concurrentiepositie van de Europese veehouderij onder druk.

FEFAC-directeur Pedro Cordero roept daarom op om af te zien van de handelstarieven en pleit voor gerichte handelsakkoorden in plaats van een escalerende handelsoorlog. Hij stelt dat een vrijere handel in veevoergrondstoffen en essentiële additieven de importwaarde van Europese veevoeders zou kunnen verdubbelen van 4 miljard naar 8 miljard euro. Bovendien zou dit het Amerikaanse handelstekort met de EU helpen verkleinen - juist de reden waarom Donald Trump destijds invoertarieven van 25 procent op Europees staal en aluminium invoerde.

Belgische veevoedersector waarschuwt voor negatieve impact

Ook de Belgian Feed Association (BFA) steunt de oproep van FEFAC. Volgens BFA-directeur Katrien D'hooghe is ongeveer 30 procent van de in België verwerkte sojabonen afkomstig uit de Verenigde Staten, terwijl de overige 70 procent uit Latijns-Amerika komt.

D'hooghe benadrukt dat de invoerheffingen de duurzaamheidsinspanningen van de sector in gevaar brengen en de Europese doelstellingen tegenwerken. Amerikaanse soja voldoet in hoge mate aan de European Deforestation Regulation (EUDR), die garandeert dat voor de productie geen ontbossing plaatsvindt. In Latijns-Amerika vormt ontbossing daarentegen een veel groter risico.

De Amerikaanse sojabonen hebben daarnaast volgens haar bijkomend een lagere CO2-voetafdruk dan sojabonen afkomstig uit Latijns-Amerika. “Deze twee factoren konden de import van sojabonen uit Amerika bevoordelen, ondanks de vaak iets hogere kostprijs. De importheffingen maken dit onmogelijk zonder aan concurrentievermogen in te boeten”, concludeert ze.

EU zal importtaksen heffen op landbouwproducten in escalerende tarievenoorlog
Uitgelicht
Als reactie op de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium, slaat de Europese Unie terug met twee pakketten aan invoertaksen op Amerikaanse producten zoals whisky, ve...
12 maart 2025 Lees meer

Bron: Boerderij / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek