header.home link

Europees Parlement wil toezicht op boskap voor commerciële doeleinden aanscherpen

13 juli 2022

De milieucommissie van het Europees Parlement wil dat enkel nog producten op de Europese markt toegelaten worden waar geen bossen voor gekapt moesten worden. Ze wil importeurs en andere bedrijven verplichten om na te gaan of hun goederen op een ecologische manier geproduceerd werden, en wil het toepassingsgebied van de wetgeving een pak groter maken dan de EU-lidstaten. Een regelrecht importverbod voor bepaalde producten of producten uit bepaalde landen komt er evenwel niet.

Lees meer over:
houtkapontbossingboombomen-1280

De commissie sprak zich uit over een voorstel van de Europese Commissie. Die wil ervoor zorgen dat er op Europees grondgebied geen producten meer worden verkocht die ten koste van bossen gaan.

Maar liefst 80 procent van de ontbossing gebeurt om producten als palmolie, rundvlees en soja te kunnen produceren. Net als de lidstaten wil het Parlement dat de risicoanalyse ook op geïmporteerde cacao, koffie en timmerhout wordt toegepast, maar de parlementsleden vragen om ook varkensvlees, schapen en geiten, pluimvee, mais en rubber aan de lijst toe te voegen, net als houtskool en bedrukt papier. Twee jaar na de inwerkingtreding van de regelgeving zou de Europese Commissie moeten nagaan of er nog bijkomende producten aan een controle moeten worden onderworpen.

Milieuorganisatie Greenpeace is tevreden dat de parlementscommissie ambitieuzer is dan de Raad (de lidstaten), maar betreurt dat bedreigde ecosystemen als veengebieden, savannes en wetlands buiten de scope vallen.

In september stemt de plenaire vergadering van het Europees Parlement over het dossier. Daarna zullen de onderhandelingen met de Raad van start kunnen gaan.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek