Europa stuurt 200 vissersboten naar Zuidoost-Azië
nieuwsVolgens Staes heeft de Europese hulp weinig te maken met empathie voor de slachtoffers van de ramp. De EU subsidieert rederijen die aan vlootvernieuwing doen en heeft een programma lopen om het slopen van oude vissersboten te betoelagen. "Ons werd verteld dat de reders dankzij de tsoenami-resolutie nu 20 procent meer kunnen vangen voor hun schroot. In plaats van de huidige omslachtige procedure krijgen ze het geld ook in recordtempo uitbetaald", aldus Staes.
De resolutie geldt enkel voor vaartuigen van 5 tot 20 jaar oud en maximaal 12 meter lang. Naar Europese normen zijn dat kleine bootjes, naar Aziatische grote. In Sumatra worden vooral houten vaartuigen gebruikt van maximaal vijf meter lang. "De meeste Europese vissersboten werken met sleepnetten", zegt Staes. "De Indische Oceaan zit vol koraalriffen. Laat ons hopen dat daar geen ongelukken van komen".
En als de boten toch bruikbaar zijn, zullen ze volgens Staes een ongelijke situatie creëren. "Enkelingen krijgen immers de Europese vaartuigen en kunnen veel grootschaliger gaan vissen, maar daardoor verliezen velen hun job en inkomen".
Ook de wisselstukken dreigen een groot probleem te worden aangezien een oude boot meerdere onderhoudsbeurten per jaar vereist. "Over de technische opvolging van dit hulpprogramma zegt de resolutie echter niks. Ik vrees dat deze sloepen bij gebrek aan wisselstukken binnenkort onbenut op een of ander strand zullen liggen weg te roesten".
Bron: De Morgen