Europa gaat gebukt onder droogte, hitte en bosbranden

De bosbranden die de laatste weken hebben gewoed in Europa, vooral in het door hittegolven geteisterde westen van het continent, hebben volgens de gespecialiseerde Europese waarnemingsdienst al een groter gebied getroffen dan in heel 2021. Ook de droogte in Europa doet alarmbellen afgaan.

22 juli 2022  – Laatste update 22 juli 2022 9:50
Lees meer over:

In de 27 landen van de Europese Unie hebben branden sinds het begin van het jaar, volgens cijfers tot 16 juli, in totaal 517.881 hectare getroffen. Dat is iets meer dan 5.000 vierkante kilometer, een gebied dat ongeveer even groot is als de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant samen.

In heel 2021 ging in totaal 470.881 hectare in vlammen op (4.700 km2). Dat blijkt uit gegevens van het Europees Informatiesysteem voor Bosbranden (EFFIS).

Als die trend zich doorzet, zal 2022 het jaar 2017 evenaren of zelfs overtreffen. 2017 is het slechtste jaar dat in de EU is geregistreerd sinds de oprichting van EFFIS in 2000. Toen ging maar liefst 988.088 hectare in rook op, ofwel bijna 10.000 km2.

"De situatie is nog erger dan verwacht, ook al verwachtten we temperatuuranomalieën dankzij de langetermijnweersvoorspellingen", vertelt EFFIS-coördinator Jesus San Miguel. Hij benadrukt dat de hittegolf een bepalende factor is en duidelijk te maken heeft met de opwarming van de Aarde.

In Frankrijk is sinds het begin van het jaar bijna 40.000 hectare in vlammen opgegaan, ten opzichte van iets meer dan 30.000 in heel 2021. In Spanje ging het om meer dan 190.000 hectare, tegenover bijna 85.000 in 2021 en in Portugal om ruim 46.000 hectare tegenover meer dan 25.000 in 2021.

"We wisten dat het een moeilijke zomer zou worden en we verwachten dat het zo zal blijven, we zijn nog niet eens halverwege het brandseizoen", aldus San Miguel. "Vroeger was het seizoen geconcentreerd van juli tot september, nu hebben we langere seizoenen en zeer intense branden.

Bijna helft EU-grondgebied loopt risico op droogte

Uit een nieuw rapport van de Europese Commissie blijkt dat zo’n 46 procent van het grondgebied van de Unie zich momenteel in de waarschuwingsfase voor droogte bevindt. In 11 procent van de EU is de alarmfase geactiveerd. De drempelwaardes worden bepaald door een tekort aan bodemvocht en door droogtestress bij de vegetatie.

Volgens het rapport, dat opgesteld werd door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de Commissie, zullen gewassen in Frankrijk, Roemenië, Spanje, Portugal en Italië wellicht minder opbrengen als gevolg van water- en hittestress. Ook Duitsland, Polen, Hongarije, Slovenië en Kroatië worden geïmpacteerd door de droogte.

In Italië is de Povlakte het ergst getroffen. In 5 Italiaanse regio's is officieel sprake van intense droogte en op gemeentelijk vlak werd al een beperking van het watergebruik ingevoerd wegens een tekort aan beschikbaar water. In Frankrijk zijn gelijkaardige maatregelen genomen. "De klimaatverandering vergroot wereldwijd de kans op ernstige droogte en op bosbranden", zegt Europees commissaris voor Onderzoek Mariya Gabriel.

België wordt in het Commissierapport niet genoemd.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek