EU versoepelt regels voor etikettering veevoeder

De Europese regels voor de marketing en etikettering van veevoeder, die werden aangescherpt in de nasleep van de dioxinecrisis, worden vanaf 2010 versoepeld. Dat heeft het Europees parlement donderdag in Straatsburg bekrachtigd. Na de Britse dollekoeienziekte en de Belgische dioxinecrisis voerde de Europese Unie in 2002 een strikte etikettering voor veevoeder in. Voortaan moeten de producenten geen gewichtspercentages meer melden, maar enkel de voedermiddelen in dalende volgorde.
6 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De Europese regels voor de marketing en etikettering van veevoeder, die werden aangescherpt in de nasleep van de dioxinecrisis, worden vanaf 2010 versoepeld. Dat heeft het Europees parlement donderdag in Straatsburg bekrachtigd. Na de Britse dollekoeienziekte en de Belgische dioxinecrisis voerde de Europese Unie in 2002 een strikte etikettering voor veevoeder in.

Van alle voedermiddelen in de mengvoeders moesten de gewichtspercentages vermeld worden. Er werd een marge van 15 procent getolereerd, maar op verzoek van een klant moesten de producenten ook de exacte samenstelling vrijgeven. Een aantal bedrijven vond dat deze verplichting hun intellectuele eigendomsrechten in het gedrang bracht en stapte naar het Hof van Justitie. Die oordeelde dat exacte informatie op verzoek te ver ging. De Commissie stelde vervolgens een nieuwe verordening op, die de normen minder stringent maakt.

Het Europees parlement schaarde zich donderdag achter die nieuwe regeling. Voortaan moeten de producenten geen gewichtspercentages meer melden, maar enkel de voedermiddelen in dalende volgorde. De klant heeft wel nog steeds het recht om op verzoek om gewichtspercentages op te vragen, maar de producenten mogen dan een marge van 15 procent hanteren.

Volgens eurocommissaris voor Gezondheid Androulla Vassiliou brengen de nieuwe regels het hoge Europese niveau inzake voedselveiligheid geenszins in het gedrang. "Malafide praktijken worden niet helemaal uitgesloten, maar de nieuwe regeling biedt ons wel de mogelijkheid om snel in te grijpen en de oorsprong van de besmetting sneller te achterhalen", stelt europarlementslid Bart Staes (Groen!).

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek