EU-toelating voor ggo-maïs Pioneer 1507 is dichtbij

nieuws
De lidstaten van de Europese Unie hebben dinsdag geen beslissing kunnen nemen over het al dan niet toestaan in Europa van het telen van Pioneer 1507, een genetisch gemodificeerde maïssoort. Omdat er geen voldoende grote meerderheid voor noch tegen de teelt is, kwam het op de bevoegde ministerraad niet tot een stemming. Het is nu wachten op het oordeel van de Commissie.
11 februari 2014  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:24

De lidstaten van de Europese Unie hebben dinsdag geen beslissing kunnen nemen over het al dan niet toestaan in Europa van het telen van Pioneer 1507, een genetisch gemodificeerde maïssoort. Omdat er geen voldoende grote meerderheid voor noch tegen de teelt is, kwam het op de bevoegde ministerraad niet tot een stemming. Het is nu wachten op het oordeel van de Commissie.

Na het Europees Parlement bleek dinsdag ook een meerderheid van de Europese lidstaten tegen de teelt te zijn. In het dossier is echter een gekwalificeerde meerderheid nodig om op het niveau van de lidstaten een beslissing te kunnen nemen. Negentien van de 28 EU-landen zijn tegen een toelating, vijf zijn voor en vier landen, waaronder België en Duitsland, willen zich onthouden. Omdat werd vastgesteld dat de negentien landen net te weinig gewicht in de schaal kunnen leggen voor een gekwalificeerde meerderheid, wordt het dossier nu naar de Europese Commissie doorgestuurd.

Commissaris voor Volksgezondheid Tonio Borg benadrukte op de persconferentie na afloop van de Raad dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) al zesmaal een positief advies afleverde voor de teelt van Pioneer 1507. Borg liet verstaan dat hij geen andere keuze heeft dan zijn collega's in de Europese Commissie ervan te overtuigen dat ze het licht op groen moeten zetten. Pioneer 1507, ontwikkeld door de Amerikaanse chemiebedrijven DuPont en Dow Chemical, zou daarmee de tweede genetische gemodificeerde maïssoort kunnen worden die toegelaten is op Europese bodem, na MON 810 van Monsanto.

Ondanks de grote tegenkanting maakt Borg zich sterk dat het dossier voldoende gedragen wordt. Hij koppelde er immers een voorstel aan dat zegt dat de lidstaten de teelt van ggo's op hun grondgebied kunnen tegenhouden, ook al werd er op Europees niveau een vergunning uitgereikt. De landen moeten zich dan wel beroepen op andere redenen dan gezondheids- en milieurisico's. Volgens Borg spraken al 25 lidstaten zich voor die regel uit. "Dat betekent dat er maar één meer nodig is om het voorstel goedgekeurd te krijgen."

Groen Europarlementslid Bart Staes reageert ontgoocheld: "Negentien Europese lidstaten stemden tegen de goedkeuring, en in januari stemde een grote meerderheid van het Europees Parlement tegen. Als de Commissie dit nu toch doordrukt, moet men ook niet verbaasd zijn dat Europese burgers steeds vaker eurosceptisch worden. De toelating zou een aanfluiting zijn van het democratisch besluitvormingsproces en we roepen de Commissie dan ook op haar voorstel terug te trekken. Zo niet overwegen wij juridische stappen."

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek