EU-Commissie breekt lans voor inkrimping vissersvloot

Een week nadat Franse vissers uit onvrede over de visquota dagenlang de havens hebben geblokkeerd, heeft de Europese Commissie opnieuw een lans gebroken voor een aanzienlijke inkrimping van de vissersvloot. Eurocommissaris Joe Borg presenteerde woensdag een discussienota die het probleem van de overbevissing belicht.
22 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Een week nadat Franse vissers uit onvrede over de visquota dagenlang de havens hebben geblokkeerd, heeft de Europese Commissie opnieuw een lans gebroken voor een aanzienlijke inkrimping van de vissersvloot. Eurocommissaris Joe Borg presenteerde woensdag een discussienota die het probleem van de overbevissing belicht.

Volgens de nota zijn bijna negentig procent van de Europese bestanden overbevist, tegen 25 procent op mondiaal vlak. Volgens Borg zorgt de overcapaciteit ervoor dat in tal van visserijtakken twee of drie keer meer gevist wordt dan de bestanden aankunnen. Door het teveel aan boten worden ook de winsten in de sector onder druk gezet. "Te veel boten vissen op te weinig vis. Dat kan niet blijven duren", vatte de eurocommissaris samen.

In zijn discussienota pleit Borg voor "een radicale hervorming van het Europese visserijbeleid". "Geen enkele steen mag onomgekeerd blijven", stelde hij. De eurocommissaris wou niet kwijt hoeveel er volgens hem gesnoeid moet worden in de Europese vloot. Greenpeace pleit alvast voor een halvering.

Tot eind dit jaar kunnen vissers, wetenschappers, milieuorganisaties en andere belanghebbenden reageren op de nota. Tegen begin 2011 wil de Commissie een nieuwe basisverordening presenteren aan het Europees parlement en de lidstaten. Gehoopt wordt dat het nieuwe systeem vanaf 2012 in werking kan treden.

Meer informatie: Green Paper

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek