header.home link

Er wordt goed geknot in Vlaanderen

5 november 2020

De start van de maand november luidt naar jaarlijkse traditie ook het knotseizoen in. De Regionale Landschappen en Stadlandschappen doen met de start van het knotseizoen een oproep naar extra vrijwilligers die mee aan het landschap willen werken.

Lees meer over:

Een knotboom is geen soort op zich, maar het resultaat van een snoeiwijze: het knotten. “Van heel wat bomen kan je een knotboom maken door de stam op een bepaalde hoogte af te zagen”, legt Iris Steen van Regionale Landschappen uit. “Vaak gebeurt dat op twee tot vier meter hoogte.” Knotbomen geven samen met houtkanten structuur aan het landschap en zijn van belang voor dieren die er voedsel vinden, een schuilplek of een veilig oord om zich voort te planten. Ze vormen als groene verbindingsweg voor dieren een belangrijke schakel in het groene netwerk in ons cultuurlandschap.

Gratis beheer

Om eigenaars van knotbomen bij te staan in het onderhoud, kunnen ze bij de regionale landschappen beroep doen op knotteams. “Die bestaan uit een ploeg van vrijwilligers die, na de nodige opleiding, het beheer van knotbomen en houtkanten op zich nemen”, zegt Iris steen. “Ze werken gratis, maar nemen het brandhout mee voor eigen gebruik.”

Om de eigenaars makkelijker in contact te brengen met een knotteam, werd de website www.goedgeknot.be in het leven geroepen. De website informeert en brengt eigenaars in contact met de knotteams. “Niet in alle gemeenten zijn knotvrijwilligers actief, het overzicht vind je op de website”, klinkt het.

0

646 actieve knotters in Vlaanderen (2019)

0

5558 geknotte bomen in Vlaanderen (2019)

Aanbod overtreft aantal handen

Het aanbod is vaak groter dan wat de knotters aan werk kunnen verzetten. Daarom organiseren de regionale landschappen regelmatig opleidingen voor nieuwe vrijwilligers die het metier willen leren. “Bij voldoende interesse wordt een digitaal cursusmoment ingelast, maar omwille van corona worden ook heel wat vormingen verzet naar volgend jaar”, geeft Iris Steen nog mee.

Ook eigenaars van knotbomen die hulp willen, mogen zich aanmelden. “Enkel knotbomen die in het landschap (weide, langs beken...) staan, komen in aanmerking. De knotteams knotten niet in tuinen, behalve waar deze aansluiten bij het ruimere landschap.” 

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Regionaal Landschap De Voorkempen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek