Equivalente maatregel wintergranen en wintervlas goedgekeurd

Landbouwers in gebiedstype 2 en 3 mogen ook dit jaar de equivalente maatregel wintergranen na een nitraatgevoelige hoofdteelt toepassen. Nieuw is dat de maatregel wordt uitgebreid met wintervlas, waarvoor dezelfde voorwaarden gelden als voor de wintergranen na een nitraatgevoelige hoofdteelt. Dat heeft de Vlaamse regering vorige week beslist.

21 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 21 maart 2022 14:27
Lees meer over:
wintergraan

Landbouwers moeten in het kader van het zesde mestactieplan (MAP 6) op percelen in gebiedstype 2 en 3 een aantal maatregelen toepassen om de waterkwaliteit te verbeteren. Voor het verplicht inzaaien van vanggewassen en het toepassen van verstrengde bemestingsnormen kunnen ze equivalente maatregelen inzetten. Die geven de landbouwer de kans om de doelstelling van de gebiedsgerichte maatregel op een andere manier te behalen.

De maatregel ‘wintergranen of wintervlas na een nitraatgevoelige hoofdteelt’ komt bovenop de drie equivalente maatregelen die landbouwers sowieso al konden aanvragen voor 2022: ‘niet-nitraatgevoelige hoofdteelten op 80 procent van het bouwland’, ‘inzaai onbeteelde stroken’ en ‘afvoer oogstresten’.

Ze kunnen de equivalente maatregelen aanvragen op het Mestbankloket, in de rubriek ‘Aanvragen’ tot en met 30 april 2022. Meer informatie over de voorwaarden van de verschillende equivalente maatregelen en de aanvraagprocedure is terug te vinden op de website van de VLM, op de pagina over de equivalente maatregelen.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek