Eneco pompt dit jaar 100 miljoen euro in biogascentrales

De Nederlandse elektriciteitsgroep Eneco is klaar voor de grote sprong voorwaarts op de Belgische markt. Het bedrijf start dit jaar met de bouw van een reeks biogascentrales, goed voor een investering van ruim 100 miljoen euro. "Na jaren voorbereiding lopen de vergunningen binnen", zegt directeur Michaël Corten van Eneco België. Eind 2007 opende Eneco in Diksmuide samen met investeringspartner Eco Projects de eerste biogasinstallatie die voldoet aan de strenge Vlarem-lozingsnormen voor afvalwater.
27 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

De Nederlandse elektriciteitsgroep Eneco is klaar voor de grote sprong voorwaarts op de Belgische markt. Het bedrijf start dit jaar met de bouw van een reeks biogascentrales, goed voor een investering van ruim 100 miljoen euro. Daarnaast bouwt Eneco ook zijn klantenportefeuille uit, schrijft De Tijd.

Het energiebedrijf, dat in handen is van de Nederlandse gemeenten, bouwde de voorbije jaren al een redelijke klantenportefeuille uit met bekende namen zoals Lidl, InBev en Palm Breweries. Die activiteiten leveren Eneco in ons land een omzet van ruim 150 miljoen euro op. "Dit jaar verwachten we de eerste winst", zegt algemeen directeur Michaël Corten van Eneco België.

Vijf jaar geleden lanceerde het bedrijf zich in ons land op de zwakke flank van Electrabel, met name de hernieuwbare energie. Eneco bouwt in ons land aan een geïntegreerd energiebedrijf dat zowel energie produceert als levert. De overname van het Waalse beursgenoteerde windmolenparkbedrijf Air Energy was de meest in het oog springende stap. Daarnaast werd de biogastak versterkt door de exclusieve samenwerking met Bio Energie Europa.

"We hebben ook gekeken naar andere overnames in de biomassasector, maar ik vond verder niets wat we zelf niet konden. We zullen wel een aantal joint ventures sluiten", zegt Corten. Eneco gaat dit jaar diverse projecten opstarten: een zevental biogascentrales van elk drie tot zes megawatt. Die installaties vereisen een investeringsenveloppe van meer dan 100 miljoen euro.

"Na jaren voorbereiding lopen de vergunningen binnen. Ons eerste project draait en de overheid ziet dat er geen problemen zijn met de waterzuivering of geur- en lawaaihinder", aldus Corten. Eind 2007 opende Eneco in Diksmuide samen met investeringspartner Eco Projects de eerste biogasinstallatie die voldoet aan de strenge Vlarem-lozingsnormen voor afvalwater.

Eneco rekent ook op een concessie voor een windturbinepark op de Noordzee. Daarnaast zijn er ook plannen voor een aardgasgestookte elektriciteitscentrale in Beringen. De optelsom van alle projecten samen voor de komende jaren bedraagt 3,5 miljard euro. Tot hiertoe bleef Eneco weg van de residentiële markt, maar nu wordt toch ook energielevering aan gezinnen onderzocht. "We hebben echter niet de ambitie om de grootste te zijn op het vlak van stroom- en gasleveringen. We willen wel een rendabele leider zijn in het groene segment", besluit Corten.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek