Eiwitrijke voeding geen verbetering voor patiënten op intensieve zorg
nieuwsHoewel eiwitrijke voeding in veel gevallen helpt om spiermassa op te bouwen, gaat dit niet op voor ernstig zieke patiënten op intensieve zorg (IC). Een verhoogde eiwitvoorziening bij kritiek zieke patiënten leidt bovendien tot vertraagd ontslag en lagere levenskwaliteit na de IC-opname. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek aan vijf Belgische en evenveel Nederlandse ziekenhuizen, dat in het medische vakblad The Lancet is verschenen.
Studie
Een nieuwe studie wijst uit dat het geven van eiwitrijke voeding aan patiënten op intensieve zorg niet leidt tot betere resultaten. De uitkomst van de studie staat in contrast met eerdere veronderstellingen dat een verhoogde eiwitinname essentieel is voor een sneller herstel bij ernstig zieke patiënten. Het idee hierachter is dat eiwitten een belangrijke bouwstof zijn in de opbouw en herstel van spiermassa en weefsel. "Patiënten op intensieve zorg verliezen spiermassa en spierkracht. In de spieren zitten eiwitten, die verloren gaan en worden afgebroken", legt professor Dieter Mesotten van Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk uit in De Ochtend op Radio 1. Vanuit deze opvatting kregen patiënten tot nu toe extra eiwitten toegediend, om het verlies aan spiermassa te compenseren. "Nu blijkt uit het onderzoek dat het bijgeven van eiwitten in ieder geval dat verlies niet compenseert of afremt. De mensen blijven spierkracht verliezen", zegt Mesotten, die het onderzoek mee heeft geleid.
We hadden nooit gedacht dat het zo uitgesproken negatief ging zijn
Resultaten
De studie vergeleek de resultaten van patiënten die volgens standaard voedingsvoorschriften werden gevoed met die van patiënten die een eiwitrijke voeding kregen. Daaruit blijkt dat een verhoogde inname van eiwitten zelfs contraproductief kan zijn. Patiënten die een eiwitrijk dieet kregen, hadden juist een lagere levenskwaliteit na hun IC-opname dan de patiënten die de reguliere voeding kregen. Die verminderde levenskwaliteit was meer uitgesproken bij vrouwelijke patiënten. "Dit zou kunnen zijn omdat vrouwen gemiddeld minder spiermassa hebben en daardoor mogelijk gevoeliger zijn voor een overmaat aan eiwitten", zeggen de onderzoekers.
Daarnaast toont het onderzoek aan dat de hogere eiwitdosering ook aanleiding gaf tot een vertraagd ontslag uit het ziekenhuis en een hogere kans op sterfte. De kans op overlijden tijdens de opvolgperiode was 42 procent, vergeleken met 38 procent voor de 'standaardgroep'. Dat verschil is statistisch niet significant, "maar het is klinisch wel relevant", vertelt Mesotten. Patiënten die een eiwitrijk dieet kregen vertoonden meer maag- en darmproblemen zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid of braken. Mesotten is zelf verrast door het resultaat van het onderzoek: "We hadden nooit gedacht dat het zo uitgesproken negatief ging zijn."
Toekomst?
Momenteel is er nog niet voldoende wetenschappelijke kennis om te achterhalen waarom een verhoogde eiwitdosering ongunstig is voor kritiek zieke patiënten. De onderzoekers denken dat het te maken heeft met het verwerken van de eiwitten door de organen, terwijl die juist al hun energie nodig hebben voor herstel.
Ze pleiten voor nieuwe aanbevelingen wat betreft de dosering van eiwitten op intensieve zorg. "Op basis van deze studie zullen de richtlijnen in ziekenhuizen wereldwijd worden aangepast", zegt de professor. Ook zou een verdere personalisatie, op basis van geslacht, overwogen kunnen worden. Hij verwacht dat het toedienen van hogere dosissen eiwitten zal verschuiven naar een latere fase in het revalidatieproces, bijvoorbeeld wanneer de patiënt uit bed kan komen. "Er volgt zeker nog verder onderzoek in de materie", zegt Mesotten.
Bron: Eigen berichtgeving / Belga