Eerste container Belgisch varkensvlees vertrokken richting Zuid-Korea

Na een tussenpauze van drie jaar is de Zuid-Koreaanse markt opnieuw open voor Belgisch varkensvlees. De Zuid-Koreaanse ambassadeur Soongu Yoon en federaal landbouwminister David Clarinval kwamen naar Westvlees in Westrozebeke om het vertrek van de eerste container varkensvlees richting Zuid-Korea een feestelijk tintje te geven. Voor de noodlijdende varkenssector betekent de heropening van deze markt een klein lichtpuntje.

7 oktober 2021  – Laatste update 7 oktober 2021 23:53
varkensvlees export Zuid-Korea

Toen in september 2018 Afrikaanse varkenspest (AVP) werd vastgesteld bij everzwijnen in het meest zuidelijke deel van ons land, sloten heel wat verre exportlanden meteen hun grenzen voor Belgisch varkensvlees. Een jaar later werd het laatste geval van Afrikaanse varkenspest ontdekt in België en eind december 2020 herwon ons land zijn AVP-vrije status. Helaas stond dit niet gelijk aan een onmiddellijke heropening van die verre exportmarkten die cruciaal zijn in de vierkanstverwaarding van het Belgisch varken.

valorisatie varken_BMO

Belang van verre export

Joris Coenen, manager van het Belgian Meat Office, duidde het belang van de verre export van varkensvlees. “Heel wat delen van een varken wil de Belgische of zelfs de Europese consument niet. Denk maar aan de buiken, poten, koppen en oren. Als we die niet kunnen uitvoeren zoals dat vandaag het geval is, dan moeten die op de Europese markt worden afgezet en daar komen ze vaak in petfood terecht. En het mag duidelijk zijn dat de prijsvorming tussen petfood en export naar pakweg China groot is.”

Dat illustreerde Westvlees door voor alle deelstukken die naar derde landen gaan, het verschil te afficheren tussen de prijs die kan gerealiseerd worden op de Europese markt en de prijs die op de nu nog gesloten verre exportmarkten, zoals China, Australië en Taiwan, zou geven worden voor hetzelfde stuk vlees. “Als je alles bij elkaar telt, kom je al gauw uit op een verschil van 20 tot 25 euro per varken”, vertelde Jos Claeys, CEO van Westvlees, aan minister Clarinval. Als je weet dat varkenshouders vandaag 30 tot 35 euro verliezen aan elk varken dat op hun bedrijf vertrekt, dan kan dit een belangrijk verschil maken.

varkenskop valorisatie verre export
varkenspoten valorisatie verre export

Werk van lange adem

Het openen en heropenen van verre markten is volgens Herman Diricks, gedelegeerd bestuurder van het Voedselagentschap, geen sinecure. “Het is een werk van lange adem. Het komt erop aan om het vertrouwen te winnen van de bevoegde diensten in die landen. Zoiets vraagt tijd en de nodige personeelsinzet”, benadrukt hij. “Zo zijn we tijdens de importban naar aanleiding van de Afrikaanse varkenspest nooit gestopt met communiceren met de bevoegde diensten van verre exportbestemmingen. We zijn continu in overleg geweest.”

Vandaag heeft het agentschap een goede 40 dossiers lopende om exportmarkten voor verschillende varkensvleesproducten terug open te krijgen. In 21 dossiers werd al een positief resultaat gehaald. Het gaat dan om landen zoals Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Singapore, Japan, Filippijnen, Mexico, Maleisië, India, enz. Twee belangrijke markten zoals China en Australië zijn voorlopig nog niet open en zeker voor China zit er niet meteen verandering in te komen, want daar zouden andere motieven spelen dan puur sanitaire maatregelen.

Diricks benadrukt ook de rol die bedrijven kunnen spelen in het openen en heropenen van markten. “Ze moeten zorgen dat hun producten gewild zijn in die derde landen. Wanneer ze vraag creëren naar Belgisch varkensvlees, dan versterkt dit ook onze onderhandelingspositie.” Belgian Pork Group, waar Westvlees een onderdeel van is, is in elk geval van plan om die rol op te nemen. Het salesteam van tien mensen staat te popelen om na de coronacrisis opnieuw de banden aan te halen met de diverse landen waar het naar exporteert.

IMG_4902 (2)

We presenteren ons vlees als kunst en verwijzen daarbij naar de Vlaamse meesters

Joris Coenen - Manager Belgian Meat Office

Als familiebedrijf met een traditie van meer dan 125 jaar in het slachten van varkens en waarbij intussen de vijfde generatie actief is in het bedrijf, heeft Belgian Pork Group heel wat troeven in handen om goed te scoren, zeker op de Aziatische exportmarkten. “Wat ons onderscheidt van de grote exporteurs is onze betrouwbaarheid en het maatwerk dat we aanbieden. Om dat te kunnen doen, moet je een goede relatie hebben met je afnemers zodat je weet wat ze willen. Daar zetten wij als bedrijf sterk op in”, zegt Glenn Coolsaet, salesdirecteur van Belgian Pork Group

Dat imago wil Belgian Meat Office, de exportpromotiedienst van VLAM, ook promoten op die verre exportbestemmingen. “We presenteren er ons vlees als kunst en we verwijzen daarbij naar de Vlaamse meesters”, legt Joris Coenen uit.

Grootste exportbestemming buiten EU

Vandaag exporteert ons land tweederde van de varkensvleesproductie, waarvan het grootste deel naar landen binnen de EU. Daarmee is het de zevende grootste exporteur van varkensvlees wereldwijd, terwijl België met een productie van 1,1 miljoen ton maar goed is voor 1 procent van de wereldwijde productie.

In totaal was de export buiten de Europese Unie in 2017 (vóór de uitbraak van Afrikaanse varkenspest) goed voor een waarde van 145 miljoen euro. Zuid-Korea was toen één van de belangrijkste exportmarkten voor Belgisch varkensvlees buiten Europa: zowat 23 procent van alle uitvoer buiten de EU gebeurde met Zuid-Korea. Van alle varkensvlees dat het land invoerde, nam België drie procent voor zijn rekening voor de importban werd afgekondigd.

Belgian Meat Office wil de komende tijd verder inzetten op het herstel van de contacten met Zuid-Korea. Zo zal de Belgische varkenssector in 2022 voor het eerst opnieuw fysiek deelnemen aan een vakbeurs in het land. Vorige maand organiseerde BMO nog een virtuele contactdag. “Daarbij brachten we Belgische exporteurs en Zuid-Koreaanse importeurs samen om opnieuw de handel op gang te trekken. Mede als gevolg daarvan werden de eerste contracten gesloten”, aldus Coenen.

En dus vertrok er donderdag een eerste container met Belgische varkensvlees richting Zuid-Korea. Gezien het belang van de heropening van die markt kreeg dat vertrek de nodige luister. “Zeker voor onze varkenshouders kan dit in deze bijzonder moeilijke tijden toch voor een klein lichtpuntje zorgen”, klonk het bij Belgian Pork Group en BMO.

doos varkensvlees Zuid-Korea
container varkensvlees Zuid-Korea

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek