Eerste loonwerkersevent trekt meer bezoekers dan verwacht

Het eerste loonwerkersevent in België, onder de titel Contractor Days, heeft de verwachtingen van de organisatie overtroffen. Tijdens twee netwerkdagen in Brussel kwamen er maar liefst 1.500 geïnteresseerden in landbouwmechanisatie opdagen. De onzekere landbouwwetgeving, en vooral dan MAP7, was een belangrijk gespreksonderwerp op de beursruimte. Verstrenging van de mestwetgeving biedt mogelijkheden voor loonwerkers, al wordt ook voor faillissementen van landbouwbedrijven gevreesd.

16 december 2022  – Laatst bijgewerkt om 16 december 2022 10:58
Lees meer over:
S-DSC04121-contractor days

"Het idee van een Belgisch loonwerkersevent was ontstaan tijdens een bezoek aan de 'Deutsche Lohnunternehmer Tage' in Duitsland", vertelt Jan Haveneers, bestuurder van Landbouw-Service en loonwerker uit Bree. Informatie geven via seminarie, techniek tonen via exposanten en netwerken onder collega's: dat waren de ideeën achter de Contractor Days, zoals het event in Brussels Kart Expo gedoopt werd.

Met 55 standhouders, 1.500 bezoekers op woensdag en donderdag, bleek de beslissing van Landbouw-Service een schot in de roos. De organisatie spreekt van een zeer geslaagde eerste editie van Contractor Days. Van een jubelstemming onder de loonwerkers kan evenwel niet gesproken worden. “Er heerst grote onzekerheid in de sector”, vervolgt Haveneers om daarna te wijzen naar PAS en de MAP7-plannen.

Jan Haveneers van Landbouw-Service

Er heerst grote onzekerheid onder de loonwerkers

Jan Haveneers - Bestuurder Landbouw-Service

Deze landbouwdossiers hebben ook een grote impact op de loonwerkers, want zij moeten hun geld op landbouwbedrijven verdienen. Ondanks de betrokkenheid werd de sector lange tijd niet gehoord door politiek en collega-organisaties. Daar kwam recent een einde aan toen de belangenorganisatie mocht aanschuiven bij het overkoepelende overleg over MAP7, waar naast landbouworganisaties ook de verwerkende industrie bij betrokken is.

De loonwerkersfederatie, die 900 leden-loonwerkers telt waarvan 600 Vlaamse bedrijven, hebben in dat overleg onder andere gepleit voor een verbod op bovengrondse bemesting waarbij volgens de belangenvertegenwoordiging grote hoeveelheden ammoniak vervliegen. Haveneers wijst naar het voorbeeld van Nederland waar de mest al meer dan 10 jaar rechtstreeks in de grond ingewerkt moet worden. “Dat zorgt ook voor een betere nutriëntenopname en minder uitspoeling”, vertelt André de Waard, vertegenwoordiger van Op ’t Root dat landbouwvoertuigen verkoopt op de Belgische markt.

Andre de Waard - Op 't Root

Kansen voor loonwerkers

Met de Vredo VT4556 zelfrijdende mesttank, uitgerust met een eigen ontworpen schijfeg, was de in Nederland gevestigde dealer één van de blinkvangers op de beurshal. De voorste eg van de mesttank trekt de grond open, waarna er mest wordt toegediend alvorens de achterste eg de grond weer dichttrekt. Gelijkaardige bemestingsmachines waren rijkelijk vertegenwoordigd in Brussel. “Aanscherping van de wetgeving biedt ook mogelijkheden voor de loonwerkers”, aldus de Waard. “Om een investering in deze bemestingsinstallatie terug te verdienen moet je al gauw 5.000 hectare kunnen bemesten. Daar komen natuurlijk alleen loonwerkers aan.”

Jan Bevers, loonwerker uit Wuustwezel, was tijdens de Contractor Days op zoek naar een bemestingsmachine. Tot een aankoop kwam het evenwel niet. “Ik wil eerst de nieuwe wetgeving afwachten”, vertolkt hij het algemene gevoel van onzekerheid onder de loonwerkers. Bevers spreekt desondanks over een interessant event. “Niet de grootste beurs misschien, maar ik heb goed kunnen praten met verschillende leveranciers. Daar heb je op Agribex geen kans voor, want daar heeft iedereen het te druk.”

Ook het randprogramma kon de Kempense loonwerker bekoren. Zo woonde hij onder andere het seminar ‘Knelpunten bij het werken met zelfstandigen’ bij. Tot het randprogramma van de Contractor Days behoorde ook de ledenvergadering van Landbouw-Service waar een nieuw bestuur benoemd werd. Binnenkort zal dit nieuwe bestuur zich buigen over de opvolging van de huidige Vlaamse voorzitter Jean Steenwinckels.

Contractor Days
Contractor Days2

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek