Eén op drie Duitse everzwijnen besmet met hokovirus

Bij wilde zwijnen in Duitsland is het hokovirus aangetroffen dat nauw verwant is aan een soortgelijk virus bij de mens en bij de koe.
5 augustus 2010  – Laatste update 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Bij wilde zwijnen in Duitsland is het zogeheten hokovirus aangetroffen. Het gaat om een nieuw parvovirus dat nauw verwant is aan een soortgelijk virus bij de mens en bij de koe. Tot nu toe was het virus alleen in Hongkong aangetroffen. Volgens de onderzoekers van het Robert Koch Institut in Berlijn bestaat het risico dat het virus via de consumptie van vlees van wilde zwijnen op mensen overgaat.

Duitse onderzoekers van het Robert Koch Institut in Berlijn hebben ruim 150 monsters van in 2007 en 2008 geschoten everzwijnen op het virus onderzocht. Ongeveer één op drie wilde varkens blijkt besmet te zijn met het virus.

De aanwezigheid van het virus was niet in alle vijf onderzochte regio’s in Duitsland hetzelfde. Bovendien neemt de kans op besmetting toe bij oudere dieren: everzwijnen jonger dan een jaar bleken in 22 procent van de gevallen besmet, terwijl dit steeg naar 41 procent voor volwassen dieren.

Volgens de onderzoekers bestaat het risico dat mensen besmet raken door het virus wanneer ze vlees van everzwijnen consumeren. "Elk jaar worden in Duitsland ongeveer 600.000 wilde zwijnen geschoten en gegeten. Dat geeft duidelijk aan dat er een mogelijke besmettingsroute naar de mens is".

Over de besmetting van dieren in de varkenshouderij met het hokovirus is volgens het Robert Koch Institut niets bekend. Aangezien er sprake is van een potentieel risico voor de mens, verdient het volgens de onderzoekers aanbeveling om dat te onderzoeken.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek