Eén label voor kwaliteitswijn uit beide Limburgen?
nieuwsHet label zou op 1 augustus 2009 ingevoerd worden. In Nederland zijn ze in elk geval beter geïnformeerd dan in Vlaanderen. Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters weet op dit moment nog van niets. "Dat de Nederlandse minister daar al mee bezig is, is goed nieuws", vindt Stevaert. "Intussen kunnen we ook al een gewoon keurmerk invoeren voor Limburgse wijn. Wijnen die goed zijn en die voldoen aan bepaalde normen, zouden zo'n label kunnen krijgen. Zo kunnen we de goede wijnen ook scheiden van de rest".
Op dit moment hebben we in Belgisch-Limburg al de gecontroleerde oorsprongsbenaming 'Haspengouw'. Daarnaast zou je dus ook 'Limburg' hebben. Het vreemd klinkende 'gecontroleerde oorsprongsbenaming' is trouwens Nederlands voor het bekende Franse appellation d'origine contrôlée (aoc).Europa voorziet twee categorieën voor wijn: tafelwijn en kwaliteitswijn uit een afgebakende regio. Wie een nieuwe oorsprongsbenaming wil invoeren, moet zich aan de Europese regels houden. Meestal zijn de binnenlandse regels trouwens veel strenger. Hoe strenger de regels, hoe meer indruk de boeren met hun wijn proberen te maken.
"In Nederland hebben ze alleen Nederlandse tafelwijn en tafelwijn met een geografische aanduiding", zegt wijnconsulent Jos Mechelmans. "België staat wat classificaties betreft veel verder. We hebben hier tafelwijn, regionale landwijn en dus die gob. De eerste gob - Hageland - dateert uit 1997. Daarnaast heb je Haspengouw (2000), Heuvelland (2005) en aoc Côtes Sambre et Meuse (2004)".
"In de rest van Europa zie je nergens zo'n grensoverschrijdende appellation, zelfs in de rest van de wereld niet. Als ze zo'n label willen, moeten ze wel de politici meekrijgen, want die moeten de wetten schrijven. Bovendien moet Europa haar zegen geven. Maar op zich kan het wel, want ondergrond en gebruikte druiven verschillen in beide Limburgen nauwelijks", aldus Mechelmans.
Joyce van Rennes van het wijnkasteel van Genoelselderen, is op de hoogte van het plan. "Het zou in elk geval goed zijn voor de bekendheid van de streek. Via de wijn kun je zo ook Limburg promoten".(KS)
Bron: Het Belang van Limburg</i>