Een derde minder controles op illegale handel in zeldzame dier- en plantensoorten
nieuwsDe Federale Milieu-Inspectie van de FOD Volksgezondheid heeft vorig jaar 156 controles uitgevoerd in de strijd tegen de illegale handel in zeldzame dier- en plantensoorten en afgeleide producten, zoals ivoor. Dat is bijna een derde minder (-31 procent) dan in 2023, blijkt uit cijfers van de FOD. CITES-inspecteurs ontdekten bijna 2.000 illegale dieren.
Het aantal controles naar illegale handel in zeldzame dier- en plantensoorten daalt voor het vierder jaar op rij. Vorig jaar is in 92 dossiers een pv opgesteld. Dat is een daling met 11 procent in vergelijking met 2023. In 11 gevallen vond daarbij ook een inbeslagname plaats, wat dan weer ruim een halvering is (-54%). Tijdens hun controles hebben de CITES-inspecteurs bijna 2.000 levende en niet-levende exemplaren aangetroffen. Het gaat voornamelijk om papegaaien, reptielen en roofvogels, maar ook om amfibieën, zoogdieren, insecten, vogelspinnen en ivoor. Volgens het WWF gaan er miljarden om in de illegale handel in planten en dieren. De organisatie schat de trafiek op 8 tot 17 miljard euro op jaarbasis.
Het CITES-verdrag reguleert sinds 1975 de internationale handel in bedreigde wilde dieren en planten. De regels voor deze handel zijn streng en kunnen leiden tot zware straffen als ze niet worden nageleefd. Het toezicht op dat verdrag heeft betrekking op levende dieren, planten en producten die gemaakt zijn van dergelijke soorten, zoals ivoor of opgezette dieren. De controles werden uitgevoerd bij onder meer (dieren)winkels, kwekers, antiquairs maar ook bij het binnenkomen van het grondgebied, bijvoorbeeld op luchthaven.

Nieuwe MKZ-uitbraken in Slovakije, FAVV waarschuwt voor illegale invoer van schapen en geiten
nieuwsBron: Belga
Beeld: Belga