Test Aankoop: “Ecologische onkruidverdelgers werken niet”

Milieuvriendelijke onkruidverdelgers zijn niet effectief. Dat zegt consumentenorganisatie Test Aankoop nadat het negentien ecologische onkruidverdelgers testte op verschillende planten. "De resultaten zijn ronduit slecht”, klinkt het . “Geen enkel product slaagde erin het onkruid te verdelgen. Alleen de paardenbloem werd door de verschillende producten enigszins succesvol bestreden, maar na een maand bloeiden ze terug in volle glorie.”

24 maart 2021  – Laatste update 24 maart 2021 22:22
Lees meer over:

Sinds 2018 is het om milieu- en gezondheidsredenen verboden om onkruidverdelgers met glyfosaat te verkopen aan particulieren. Veel consumenten schakelen over naar meer milieuvriendelijke alternatieven. Deze ecologische onkruidverdelgers werken op basis van actieve stoffen, zoals pelargonzuur, azijnzuur of een mengeling van vetzuren. "Het zijn producten die meer inwerken op de bovengrondse delen van een plant en niet de wortel zelf verdelgen zoals producten op basis van glyfosaat wel doen", aldus Test Aankoop.

Na het aanbrengen van de bestrijdingsmiddelen rond de planten, keek Test Aankoop wat het effect was na 1 uur, na 3 uur, na een dag, na een week en na een maand. De test werd uitgevoerd tijdens de maanden mei, juni, juli, september en oktober. “De resultaten zijn ronduit slecht”, reageert woordvoerder Simon November. "Op de verpakkingen van sommige producten staat aangegeven dat de eerste effecten al na drie uur of zelfs na één uur zichtbaar zijn, maar dat blijkt dus een flagrante leugen." Overigens hebben deze producten een stevig prijskaartje, kaart Test Aankoop nog aan.

De consumentenorganisatie eist verbeteringen. "We vragen aan de fabrikanten van ecologische onkruidverdelgers om de efficiëntie van hun producten te verbeteren en om consumenten goed en juist te informeren over hun producten”, klinkt het. “In de tussentijd kan de tuinier zich beroepen op bodembedekkers, voldoende borstelen, onkruidbranders en hogedrukreinigers om ongewenste plantgroei tegen te gaan.”

Lees duidelijk de instructies en bel naar ons gratis callcenter als je met vragen zit over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in je tuin

Peter Jaeken - Phytofar

Phytofar, de Belgische vereniging van de industrie van gewasbeschermingsmiddelen, laat weten dat ze niet op de hoogte zijn hoe de tests zijn uitgevoerd – onder welke voorwaarden, welke dosis - en dat ze bijgevolg geen inhoudelijke reactie kunnen geven. “De producten zijn uitvoerig getest en kunnen veilig gebruikt worden”, zegt Peter Jaeken, secretaris-generaal van Phytofar. “Lees duidelijk de instructies en kijk bij vragen zeker eens op de website www.handigindetuin.be of bel naar ons gratis callcenter (0800 62 604) als je met vragen zit over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in je tuin.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek