Duurzaamheidscertificaat voor Alco Bio Fuel in Gent

De Belgische producent van bio-ethanol Alco Bio Fuel heeft als eerste het internationaal duurzaamheidscertificaat ISCC gekregen. Alco Bio Fuel verzekert zich hiermee van toegang tot de Duitse markt voor biobrandstoffen, de grootste in Europa.
10 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De Belgische producent van bio-ethanol Alco Bio Fuel heeft als eerste het internationaal duurzaamheidscertificaat ISCC gekregen. Alco Bio Fuel verzekert zich hiermee van toegang tot de Duitse markt voor biobrandstoffen, de grootste in Europa.

Volgens het Duitse Agrarzeitung is Alco Bio Fuel de eerste bio-ethanolproducent die het internationale duurzaamheidscertificaat heeft gekregen. De certificering is uitgevoerd door Peterson Control Union Deutschland. Het certificaat is één jaar geldig en kan na een positieve audit worden verlengd.

Alco Bio Fuel verzekert zich met het certificaat van toegang tot de Duitse markt voor biobrandstoffen, de grootste in Europa.  De fabriek van Alco Bio Fuel is gelegen in de Gentse haven en is een project van drie partners: Alcogroup, AVEVE en Vanden Avenne. Met een productiecapaciteit van 150.000 kubieke meter bio-ethanol op jaarbasis is een aanvoer nodig van circa 400.000 ton granen.

De Duitse overheid keurde begin dit jaar het certificeringssysteem 'International Sustainability and Carbon Certification' (ISCC) goed. ISCC is daarmee het eerste certificeringssysteem dat van overheidswege is toegelaten om vloeibare biobrandstoffen te toetsen op het vlak van duurzaamheid en CO2-reductie.

De Europese doelstelling om 10 procent van alle gebruikte brandstof uit biobrandstoffen te halen kan door middel van het ISCC-certificaat getoetst worden aan een aantal duurzaamheidscriteria. Zo moeten biobrandstoffen minstens 35 procent minder broeikasgassen uitstoten dan klassieke brandstoffen en moeten ze tijdens het productieproces de arbeids-, milieu- en andere wetgeving respecteren. Er wordt ook nagegaan of landbouwgewassen die gebruikt worden als biobrandstof niet afkomstig zijn van recent aangesneden bos- of natuurgebied.

Vanaf 1 juli 2010 zal het niet meer mogelijk zijn om biobrandstoffen op de Duitse markt te brengen zonder certificaat, een datum die wellicht verlaat wordt door de Duitse overheid. Alleen gecertificeerde biobrandstof wordt meegeteld voor het bereiken van de nationale quota. Tevens is het een voorwaarde voor het verkrijgen van accijnsreductie en subsidie voor de opwekking van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.

 

Bron: eigen verslaggeving/Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek