header.home link

Duizend grote methaanlekken gemeten wereldwijd

8 maart 2023

Op ruim 1.000 plekken zijn vorig jaar grote hoeveelheden van het broeikasgas methaan in de atmosfeer gelekt. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van satellietmetingen. Vooral op locaties waar olie en gas wordt gewonnen, drong een “superuitstoot” van methaan de atmosfeer binnen.

Lees meer over:
methaanbr

Vooral incidenten in Turkmenistan, VS en India

Het grootste methaanlek deed zich voor in Turkmenistan, waar vorig jaar in augustus ter hoogte van een belangrijke pijpleiding 427 ton methaan de lucht in ging. Die hoeveelheid broeikasgas staat volgens de krant ongeveer gelijk aan de uitstoot van 67 miljoen auto's. Verdere details over het lek heeft de krant niet achterhaald. Naast dit grote lek, spant het land in Centraal-Azië ook de kroon op vlak van aantal lekken. In Turkmenistan werden vorig jaar 184 van zo’n “superuitstoot-incidenten” van methaan gemeten. In het artikel van The Guardian wordt opgemerkt dat het land een dictatuur is die weinig informatie prijsgeeft over zijn fossiele brandstofproductie. Methaan is het belangrijkste bestanddeel van aardgas. Op een deel van de winningslocaties gaat een deel van het gas de lucht in. Ook vuilstortplaatsen en koolmijnen zijn veelvoorkomende bronnen van methaanuitstoot.

Turkmenistan heeft zich ook niet aangesloten bij de “methaanbelofte”. Dat is een vrijwillige afspraak van inmiddels 150 landen om de uitstoot van methaan met 30 procent te verlagen tegen 2030. De Europese Unie en de Verenigde Staten kwamen met dit initiatief op de VN-klimaattop in Glasgow, in 2021. Naast Turkmenistan hebben ook belangrijke landen als China, India en Rusland zich niet aan de afspraak verbonden.

De Britse krant baseert zich op cijfers van het gespecialiseerde bedrijf Kayrros, dat ook VN-milieubureau UNEP van gegevens over methaanlekken voorziet. Uit die cijfers kon de krant concluderen dat India en de Verenigde Staten met elk 155 “superuitstoot-incident” op de tweede plaats van de lijst staan. Rusland staat op de vierde plaats, met 120 waargenomen methaanlekken van meer dan een ton per uur.

Onverklaarde versnelling van methaan

Methaan (CH4) levert na koolstofdioxide (CO2) de grootste bijdrage aan de klimaatverandering. Het is 25 keer schadelijker voor het klimaat dan CO2. Sinds 2007 groeit de concentratie methaan in de atmosfeer aan een ongebruikelijk tempo. Wetenschappers hebben niet direct een verklaring voor deze buitengewone stijging. “Het ziet ernaar uit dat het een combinatie is van menselijke uitstoot en natuurlijke processen”, klinkt het.

Uitgelicht
Sinds het begin van de systematische metingen bijna veertig jaar geleden is de concentratie van het broeikasgas methaan in de atmosfeer nog nooit zo sterk gestegen als in 2021...
27 oktober 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek