header.home link

Dubbel feest: Hooibeekhoeve en LCV vieren 50ste en 25ste verjaardag

30 juni 2022

Hooibeekhoeve, het onderzoekscentrum voor onder meer voedergewassen en melkvee van de provincie Antwerpen, bestaat 50 jaar. Op dezelfde locatie, in Geel Ten Aard, vindt ook het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) al 25 jaar onderdak. De dubbele verjaardag zetten ze in de verf met een wandeling van 5 kilometer langs een aantal proefvelden in de buurt.

Lees meer over:

Onderweg leren deelnemers aan de hand van filmpjes op hun smartphone hoe het er op een modern melkveebedrijf aan toe gaat. Bij de voorstelling van deze wandeling kondigde het provinciebestuur ook een investering van 2,5 miljoen aan om het onderzoek naar voedergewassen op Hooibeekhoeve de volgende jaren nog beter te faciliteren.

Van 28 juni tot en met 31 december kan je deze verjaardagswandeling maken in je eentje of met vrienden en familie. Vertrek en aankomst is voorzien op het erf van Hooibeekhoeve. Een plan vind je ter plaatsje of kan je downloaden. De route van 5 kilometer slingert door de groene omgeving. Onderweg vind je 10 informatieve borden met een QR-code, waarmee je filmpjes kan bekijken. Daarin leer je o.a. waarom melkkoeien elk jaar een kalfje krijgen, wat die koeien zoal eten en drinken, hoeveel melk ze elke dag geven, enzovoort.

“Wanneer je langs percelen wandelt waar de voedergewassen van Hooibeekhoeve staan, leer je bijvoorbeeld over de vergeten teelt voederbieten”, legt Veerle Konings, coördinator LCV, uit. “Die zijn beter bestand tegen warme en droge zomers dan maïs en gras. Je verneemt ook waarom landbouwers hun bodem ploegen, waarvoor een proefveldhakselaar dient en nog veel meer.”

Het provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve voert proeven uit op 26 percelen in Geel en ruime omgeving. Op één perceel gebeuren 1 tot 3 proeven, die kaderen in de verschillende projecten (VLAIO, PDPO, Interreg,…) van Hooibeekhoeve en haar partners. Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Landbouw: “De resultaten van die onderzoeken maken we openbaar zodat onze landbouwers de positieve elementen daarvan kunnen overnemen en zelf op hun bedrijf kunnen toepassen. Op die manier dragen we bij aan de duurzame ontwikkeling van de agrarische sector in onze provincie.”

Nieuwe loods voor Hooibeekhoeve

In 1972 kocht provincie Antwerpen de Hooibeekhoeve in Geel Ten Aard aan. Het was toen al een bestaande hoeve op het Kempisch domein. Vrijwel meteen werd er gestart met praktijklessen en praktijkgericht onderzoek. Hooibeekhoeve en de landbouwschool van Geel zijn van oudsher verweven met elkaar en werken vandaag nog steeds nauw samen. Zo volgen de leerlingen van de landbouwschool er geregeld praktijklessen.

Provincie Antwerpen blijft overigens investeren in de site op Geel Ten Aard. “De provincieraad heeft een budget van 2,5 miljoen euro goedgekeurd voor de uitbreiding en de verdere professionalisering van de proefveldwerking”, besluit Helsen. “We gaan bij Hooibeekhoeve een nieuwe moderne loods bouwen voor de stalling van landbouwmachines en andere materialen, met een droogruimte, werklokalen, enzovoort.”

Meer info vind je op de website van de Hooibeekhoeve.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek