Dua wil nog voor reces akkoord over 84 000 ha VEN

Vlaams Milieu- en Landbouwminister Vera Dua wil de regering in juni de plannen en uitvoeringsbesluiten voorleggen voor 85.000 hectare Vlaamse grond die deel moeten gaan uitmaken van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN).
23 mei 2002  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
Een natuurareaal van 125 hectaren Vlaamse grond, dat is de inzet van van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN). Vlaams milieu- en landbouwminister Vera Dua wil voor het zomerreces binnen de regering alvast een akkoord over 84.000 hectaren die in het ruimtelijk structuurplan al als groengebied staan ingekleurd.

"Wij zijn klaar", zei Dua donderdag op een persconferentie. De milieuminister reikt met een VEN-kaart en uitvoeringsbesluiten een groen stukje aan voor de puzzel van economische zones, landbouw- en natuurgebieden die door de Vlaamse regering in elkaar moet worden gezet.

In een tweede fase wil de minister het VEN met 41.000 hectaren uitgebreid zien tot 125.000 ha. Die uitbreidingsgebieden zijn echter vooral landbouwgebieden, en daarvoor moet het ruimtelijk structuurplan worden gewijzigd. Dat is een bevoegdheid van Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen.

Tegen 2005 is voor het VEN in de begroting van Leefmilieu jaarlijks 25 miljoen euro voorzien, aldus Dua. Eigenaars van landbouw- of bosgrond die straks binnen het VEN valt, kunnen aanspraak maken op financiële compensaties. Bovendien is volgens Dua binnen de Vlaamse regering afgesproken dat eigenaars van VEN-gronden worden vrijgesteld van successierechten.

Dat laatste is een oude eis uit de bosbouwsector. Eigenaars van een waardevol eikenbos, dat echter pas over drie generaties kaprijp is, dienden bij elke erfenis successierechten te betalen. Dua hoopt nu dat boseigenaars zich nu opnieuw meer met het beheer van hun bossen gaan bezighouden. Eenzelfde regeling is er voor bosbezitters buiten het VEN die voldoen aan criteria voor duurzaam bosbeheer, maar niet voor landbouwers buiten het VEN.

Landbouwers die hun grond zien verdwijnen in het VEN zullen die minder intensief kunnen gebruiken. Wanneer ze de grond willen behouden, kunnen ze aanspraak maken op een inkomensvergoeding of een overeenkomst voor ecologisch duurzaam beheer afsluiten. Afhankelijk van het bereikte resultaat betaalt de overheid dan tot maximaal 695 euro per hectare per jaar.

Wie niet gewonnen is voor agrarisch natuurbeheer kan de overheid verplichten zijn gronden over te kopen of zijn gronden ruilen via een nog op te richten Grondbank. In dat geval krijgt de boer in ruil voor zijn grond een stuk grond dat door de overheid werd aangekocht buiten het VEN-gebied.

Dua maakte zich sterk dat er de komende jaren voldoende geld zal zijn om gronden op te kopen. De ruilmogelijkheden via de Grondbank moeten, samen met garanties voor een voldoende groot landbouwareaal, de landbouwsector over de streep halen wat de tweede fase van het VEN betreft, de uitbreiding met 41.000 ha van vooral landbouwgrond.

Een andere nieuwigheid is de mogelijkheid voor eigenaars om subsidies aan te vragen wanneer ze aan hun grond een ecologische bestemming te geven. Om een natuurproject uit te werken kunnen ze een beroep doen op de diensten van het Vlaams gewest.

Doel van het Ecologisch Netwerk is tot "groene rupsen" te komen, aaneengesloten natuurzones die de biodiversiteit ten goede komen. Zo zullen in VEN-gebied geen schadelijke bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt. Ook het wijzigen van de vegetatie of reliëf en nieuwe ontwatering zijn verboden.

Daarnaast komen er per gebied specifieke natuurrichtplannen, waarin bijkomende beschermingsmaatregelen worden opgelegd om de natuur te behouden of te herstellen. Het kan gaan om een specifiek fauna-, bos-, maai- of graasbeheer of beperkingen qua recreatief gebruik. Dit "maatwerk" moet leiden tot een maximaal ecologisch rendement en een inhaalbeweging toelaten inzake de oppervlakte van natuurreservaten.

Lees ook: Landbouw en natuur sluiten samenlevingscontract

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek