Drie van de zeven gemeenten haken af voor Boerenlandschap Pajottenland

De kans dat Boerenlandschap Pajottenland een dossier zal indienen om erkend te worden als landschapspark is zo goed als onbestaande nu drie van de zeven gemeenten hebben afgehaakt. “De voorstanders van zo’n park willen de schuld in de schoenen van de landbouw en de lokale besturen schuiven, maar dat klopt niet. Het is de verantwoordelijkheid van de minister om te zorgen dat er garanties ingebouwd zijn. Het is toch niet normaal dat men ons vraagt om een engagement aan te gaan voor iets waarvan de spelregels nog niet vaststaan?” zegt Kris Poelaert, burgemeester van Herne (cd&v).

7 mei 2023  – Laatste update 7 mei 2023 15:13
Lees meer over:
Pajottenland_Boerenlandschap Pajottenland

Op een boogscheut van de hoofdstad

In het zuidwesten van Vlaams-Brabant, in de schaduw van Brussel, ligt het Pajottenland. Ondanks de nabijheid van de hoofdstad heeft de regio zijn uitgesproken landelijk karakter goed weten te behouden. Dat heeft het grotendeels te danken aan de typische familiale en grondgeboden landbouw, zo staat te lezen op de website van de provincie Vlaams-Brabant. Het gevarieerde en gloeiende landschap herbergt niet alleen intieme beekvalleien, maar ook weidse landschappen en kleine bossen. Daarnaast zijn er in de streek ook heel wat historische boerderijen, kasteeldomeinen, parken en tuin terug te vinden.

Troeven genoeg dus om een erkenning in de wacht te slepen als landschapspark, zo denkt ook een gebiedscoalitie bestaande uit het lokaal regionaal landschap, Boerenbond, Toerisme Vlaams-Brabant, Leader Pajottenland +, Agentschap Natuur en Bos, cultuurregio Zender en zeven lokale gemeenten (Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw). Zij dienden in september 2021 een conceptnota in, waarna in januari 2022 het nieuws kwam dat de kandidatuur van Boerenlandschap Pajottenland was weerhouden voor de volgende ronde.

Sinds dan werkte de gebiedscoalitie in alle stilte aan een masterplan en een operationeel plan die bij de officiële kandidaatstelling moeten ingediend worden. Nu de deadline voor de indiening, die op 31 mei ligt, nadert, moeten de verschillende projectpartners formeel laten weten of ze zich achter het masterplan scharen. En daar lijkt het schoentje te knellen.

Er is geen draagvlak bij de landbouwers en dat is niet verwonderlijk. Als gevolg van verschillende dossiers is er bij de landbouwers een diepgeworteld wantrouwen ontstaan ten aanzien van de overheid

Kris Poelaert - Burgemeester Herne (cd&v)

Galmaarden, Gooik en Herne haken af

Een paar dagen geleden raakte bekend dat de gemeenteraad van Galmaarden beslist heeft om de samenwerkingsovereenkomst voor het landschapspark niet te ondertekenen. En ook Gooik en Herne zullen dat niet doen. “Wij zijn een typische landbouwgemeente en ik zie absoluut kansen in zo’n erkenning voor onze regio, maar we hebben altijd gezegd dat Herne niet zou instappen als de landbouwers niet akkoord zijn”, vertelt burgemeester Poelaert. Hij heeft moeten vaststellen dat er vandaag geen draagvlak is bij de landbouw. “Dat is ook niet verwonderlijk, gezien de huidige tijdsgeest. Als gevolg van verschillende dossiers is er bij de landbouwers een diepgeworteld wantrouwen ontstaan ten aanzien van de overheid.”

Bovendien hekelt Poelaert ook de timing waarin alles moet gebeuren: de finale kandidaturen moeten ingediend worden tegen 31 mei, terwijl er vandaag nog geen goedgekeurd decreet is (de Vlaamse regering gaf op 31 maart zijn goedkeuring voor het ontwerpdecreet, maar het decreet moet nog door het parlement goedgekeurd worden, red.). “Dat is toch de omgekeerde wereld? Van bij het begin van onze kandidaatstelling hebben we benadrukt dat er nog te veel onduidelijkheden waren. Meer dan een jaar later moeten we vaststellen dat de onduidelijkheden nog steeds niet zijn weggewerkt.”

Pajottenland Gooik Kester
Pajottenland Bree-Eik

Petitie tegen beslissing lokale besturen

Omdat een aantal organisaties dit een gemiste kans vindt, zijn ze een petitie opgestart. Natuurpunt en Groen Pajottenland hekelen dat “nationale politieke thema’s, het algemeen ongenoegen van de landbouwsector en partijpolitieke profilering voorrang krijgen op een dossier om de eigen regio te versterken”. Ze vragen de gemeentebesturen de krachten te bundelen en het erkenningsdossier een eerlijke kans te geven. Volgens hen biedt de erkenning heel wat kansen voor de streek, zowel op vlak van landbouw, natuur, erfgoed en toerisme.

In Zuid-Pajottenland is 80 procent van het grondgebied in handen van landbouw. Het zijn de boeren die al jaren voor ons mooie landschap zorgen. Voor ons zijn ze dan ook een volwaardige partner

Ludo Persoons - Burgemeester Galmaarden (cd&v)

Die petitie maakt de burgemeester van Herne boos. “Men moet niet met de vinger wijzen naar de landbouw, de lokale besturen of de plaatselijke middenstand. Het is de minister die er moet voor zorgen er garanties ingebouwd worden en dan willen wij zeker meestappen in dit verhaal”, zegt Poelaert. “Ik ben steeds de kansen ingezien van dit landschapspark voor onze regio en ik heb er ook alles aan gedaan om iedereen te overtuigen van het mooie verhaal dat we hiermee kunnen schrijven, maar dat is niet gelukt. Ik kan alleen maar vaststellen dat het wantrouwen te diep zit.”

In Galmaarden is eenzelfde verhaal te horen. “In Zuid-Pajottenland is 80 procent van het grondgebied in handen van landbouw. Het zijn de boeren die al jaren voor ons mooie landschap zorgen. Voor ons zijn ze dan ook een volwaardige partner”, legt burgemeester Ludo Persoons (cd&v) uit in De Standaard. “De Vlaamse overheid wil landschapsparken oprichten, maar er is nog geen goedgekeurd decreet dat de regels vastlegt. Men vraagt ons om op iets in te tekenen waar de overheid zelf nog niet mee klaar is.”

Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek wel akkoord

Bij de overige lokale besturen in de gebiedscoalitie is er minder voorbehoud gemaakt tegen het landschapspark. Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek hebben de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd, maar grenzend aan Brussel, zien zij vooral kansen om via de erkenning als landschapspark hun open ruimte beter te vrijwaren. Ook Roosdaal gaf zijn fiat, maar wel onder voorwaarden. “Wij vragen dat er voldoende zekerheden worden ingebouwd voor de landbouwsector en onze goedkeuring vervalt als de andere gemeenten niet meestappen in het verhaal”, zegt burgemeester Wim Goossens (cd&v). Lennik moet zich nog uitspreken over het dossier.

Bron: Eigen berichtgeving / De Standaard

Beeld: Boerenlandschap Pajottenland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek