nieuws

"Drie miljoen Tamiflu-injecties voorkomen pandemie"

nieuws
In Nature en Science rapporteren onderzoekers op basis van computersimulaties dat een vogelgrieppandemie kan voorkomen worden door een voorraad aan te leggen van 100.000 tot 3 miljoen Tamiflu-injecties die meteen naar een broeihaard kunnen overgevlogen worden. Volgens viroloog Marc Van Ranst is zelfs die conclusie te optimistisch.
5 augustus 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
In Nature en Science rapporteren onderzoekers op basis van computersimulaties dat een vogelgrieppandemie kan voorkomen worden door een voorraad aan te leggen van 100.000 tot 3 miljoen Tamiflu-injecties die meteen naar een broeihaard kunnen overgevlogen worden. Volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) is zelfs die conclusie te optimistisch.

De onderzoekers menen dat een pandemie kan afgewend worden wanneer iedereen binnen een straal van tien kilometer van de besmette persoon binnen de 48 uur ingeënt wordt. De besmettingshaard moet afgezonderd worden vooraleer 50 mensen besmet zijn geraakt. In het slechtste geval zou dan een mobiele voorraad van 3 miljoen doses Tamiflu nodig zijn om een uitbraak van het virus te beletten.

Van Ranst en andere experts blijven daarentegen van oordeel dat de wereld niet klaar is voor een vogelgrieppandemie. "Computermodellen blijven theorie. Het virus kan besmettelijker zijn en het is waarschijnlijk dat het op verschillende plaatsen in Azië opduikt die dichter bevolkt zijn. Het zal er ook maar van afhangen hoe snel we op de hoogte zullen zijn. Als je rampen wil voorkomen, moet je uitgaan van worst-casescenario's".

In Siberië is eind vorige week het H5N1-virus opgedoken. Het Russische ministerie voor Noodgevallen trok daarop aan de alarmbel. Het virus kan zich vanuit Siberië makkelijk naar de dichterbevolkte gebieden aan de Kaspische en Zwarte Zee verspreiden. "In de herfst migreren wilde vogels namelijk naar die gebieden", luidt een mededeling van het ministerie.

Volgens Bernard Vallat, directeur-generaal van de OIE, is de kans dat de vogels vanuit Rusland naar Europa komen groot. "Er bestaat geen twijfel over dat die dieren richting Europa trekken", vertelt hij tegen Reuters. Maar volgens de man is er voorlopig geen reden tot paniek omdat de Europese pluimveebedrijven danig verschillen van de Aziatische. In Azië zijn er namelijk veel kleine kwekerijen in achtertuintjes en niet-gereglementeerde markten. "Hier in Europa zijn de pluimveebedrijven veel meer gesloten en verder van elkaar verspreid".

Maar volgens Van Ranst wijzen de ontwikkelingen er op dat een pandemie in aantocht is. Hij dringt aan op een internationale crisismanager en meer organisatie bij de bestrijding van het virus. Wat vooral nodig is, zijn grotere voorraden Tamiflu. De WHO heeft er nu 120.000, geschonken door producent Roche. Omdat die voorraad veel te klein is, overweegt Roche nog aanzienlijke ladingen te schenken. Ons land bezit antivirale middelen, maar slechts 10 procent van het volume dat Van Ranst nodig acht.

Intussen sluiten Wit-Rusland en de Duitse deelstaat Beieren hun grenzen voor de Russische import van pluimvee- en pluimveeproducten, waaronder ook veren en dons. Daarnaast zijn pluimveehouders opgeroepen extra allert te zijn op verschijnselen bij hun pluimvee die op een mogelijke besmeting zouden kunnen wijzen.

Sinds het virus in 2003 opdook bij pluimvee in Azië zijn al 109 mensen geïnfecteerd en vielen er 55 doden, verspreid over Vietnam, Indonesië, Thailand en Cambodja. Hoe dodelijk een menselijke variant zal zijn nadat het griepvirus muteert, kunnen wetenschappers niet voorspellen. De variant in Azië is in een op de twee gevallen dodelijk.

Meer informatie: WHO-dossier 'Avian Influenza'

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek