Nieuw boerenprotest aangekondigd op donderdag 14 maart

De nieuwe actiegroep Verenigde Jonge Landbouwers en landbouworganisatie Farmers Defence Force (FDF) Vlaanderen hebben een oproep gelanceerd voor een nieuw boerenprotest met filterblokkades aan de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent. "Het is onaanvaardbaar dat na het gesloten akkoord een groepje radicalen zich opnieuw op de haven richt", reageert Antwerps havenschepen en voorzitter van de Port of Antwerp-Bruges Annick De Ridder (N-VA).

10 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 11 maart 2024 10:03
Lees meer over:
tractorprotest slogan 1

Op initiatief van de recent ontstane actiegroep 'Verenigde Jonge Landbouwers' zullen landbouwers op donderdag 14 maart opnieuw de straat op komen. De actie wordt gesteund door FDF Vlaanderen, maar ook andere organisaties, zoals jagersverenigingen, vissers of motorcrossers, zouden zich bij de actie aansluiten. Met de nieuwe actie viseren de landbouwers het stikstofbeleid, dat volgens hen gebaseerd is op foute cijfers.

"Het stikstofdecreet blijft bestaan hoewel de Raad van State al twee keer een negatief advies heeft gegeven. Heel de stikstofaanpak is gebaseerd op zeer dubieuze wetenschappelijke cijfers en modellen met een enorme foutenmarge", reageert Benedikt Sas aan VRT NWS. Sas is professor aan UGent en directeur Dierengezondheid Vlaanderen (DGZ), en fungeert als woordvoerder van de nieuwe actiegroep. "Dat is totaal geen basis om een sociaal bloedbad aan te richten in de landbouw, die we trouwens nog sterk nodig zullen hebben. De vraag zal stijgen en door de klimaatverschuiving zullen de geschikte gebieden voor landbouw ook afnemen. Die houden we dus beter hier."

Ik steun de acties van de boeren maar onze havens hierbij gaan viseren, vind ik geen goed idee

Jo Brouns (cd&v) - Vlaams minister van Landbouw

Focus op havens

De landbouwers viseren de Vlaamse havens om hun protest uit te voeren. Door er filterblokkades op te werpen, willen de boeren erop wijzen dat het vooral de industrie is die stikstof uitstoot en niet de landbouw. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is daar niet over te spreken. "Dit gaan we niet opnieuw laten gebeuren", laat ze weten. "Ik heb begrip voor de ongerustheid van onze boeren, maar je gaat rond tafel zitten en onderhandelt. Dat heeft het merendeel van de boeren ook gedaan. Het is onaanvaardbaar dat na het gesloten akkoord een groepje radicalen zich opnieuw richting haven richt."

De Antwerpse havenschepen doet ook een oproep aan het federale niveau, bevoegd voor politie, om "deze keer wel op te treden". Ze dreigt ook om gerechtelijk stappen te nemen: "We zullen mee naar de rechtbank stappen indien nodig, identificeren wie de wet overtreedt en de schade maximaal verhalen op al wie onze havens als cruciale infrastructuur afsluit."

Bij Nort Sea Port, de fusiehaven van Gent, Terneuzen en Vlissingen, reageren ze afwachtend op de acties. "We moeten eerst inschatten wat de mogelijke impact is van de acties. Als die schade buiten verhouding is met de acties, dan overwegen we ook juridische stappen", zegt Johan Bresseleers, woordvoerder van North Sea Port. "Als de boeren de scheepvaart volledig stilleggen of de toegangswegen naar de bedrijven blokkeren, zijn juridische stappen niet uitgesloten."

Crisiscentrum bijeen

Het Crisiscentrum van de Vlaamse overheid zal maandag een coördinatievergadering met de betrokken diensten beleggen. Dat gebeurt op vraag van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). "De eerste bedoeling van de coördinatievergadering is om alle informatie te verzamelen die over de acties circuleert en te zien wat de ernst en waarachtigheid van die informatie is", legt Nick Gyselinck, woordvoerder van Verlinden uit. "Op sociale media gaat het dezer dagen immers enorm hard." Daarnaast zullen de betrokken diensten ook bekijken welke aanpak nodig is voor de geplande acties.

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) begrijpt de bezorgdheden van de boeren, ook na het akkoord dat de Vlaamse regering en de landbouworganisaties vorige maand bereikten. "Ik begrijp dat ze vinden dat na de woorden ook de daden moeten komen en ik heb altijd veel begrip getoond voor landbouwers die hun bezorgdheden uitdrukken. Het gaat om een breed Europees fenomeen", zegt Brouns zondag in de studio van 'De Zevende Dag' op VRT 1.

Hij zegt de acties van de boeren dan ook te steunen, maar enkel als die op een "correcte en ordentelijke manier" gebeuren. "Onze havens gaan viseren, de industrie die het zelf moeilijk heeft, vind ik geen goed idee. Landbouwers moeten oppassen dat ze het draagvlak dat ze hebben gecreëerd, nu zelf niet onderuithalen", aldus de minister. "We hebben elkaar nodig, de industrie en de boeren. Het zijn twee strategische sectoren die we op Europees niveau veel meer moeten versterken."

Bron: Belga / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek