Dijon verliest mosterdfabriek Amora Maille
nieuwsDonderdag kondigde Unilever aan dat de productie wordt overgeheveld naar Chevigny. "De mosterdproductie in Dijon is sinds 2002 teruggevallen met 42 procent", aldus de directie. "De vestiging in Appoigny draait slechts op een kwart van haar capaciteit. Bovendien steeg de prijs van het mosterdzaad in een jaar tijd met 144 procent". Volgens de vakbonden verliezen 296 mensen hun baan. De directie heeft het over 265 jobs.
Mosterd werd in 1752 uitgevonden in Dijon door Jean Naigeon. In 1937 werd een decreet gestemd dat de kwaliteit van de lokale productie beschermt via een 'appellation contrôlée'. De mosterdplant is een klein plantje met gele bloemen, het wordt vaak verward met koolzaad waar het erg op lijkt en ook nauw verwant aan is. Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water, suiker en zout. Ook worden wel specerijen toegevoegd, zoals peper.
De naam komt van most, het druivensap dat vroeger bij de bereiding werd gebruikt. Nu is dat ingrediënt vervangen door azijn. De scherpe smaak van mosterd ontstaat pas als bepaalde enzymen tijdens de bereiding van de mosterd de mosterdolie omzetten. Daarom is ook water nodig bij de bereiding.(KS)
Bron: Belga