Dierenwelzijnsproject van Boeren op een Kruispunt succesvol

Naast de honderden landbouwers die Boeren op een Kruispunt elk jaar helpt, biedt de hulporganisatie sinds 2021 zijn diensten ook aan dieren aan. Al bijna drie jaar lang loopt er een dierenwelzijnsproject bij de hulporganisatie. Sinds de start werden al 53 dossiers behandeld. 

15 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 15 november 2023 16:15 Jozefien Verstraete
koe boer

Dat naast een goede mentale gezondheid ook het welzijn van de dieren op een boerderij belangrijk is, werd vorige week nogmaals duidelijk toen het nieuws naar buiten kwam dat een eigenaar zijn stallingen ter beschikking stelde aan drugscriminelen. Daarbij werden tijdens een huiszoeking 900 verwaarloosde varkens teruggevonden.

Els Verté, directeur van Boeren op een Kruispunt, heeft niet de indruk dat er angst heerst onder landbouwers om aangesproken te worden door derden met niet zo'n goede bedoelingen om hun stallen te huren. “Maar ik kan me wel voorstellen, dat als iemand in diepe schulden zit en criminelen plots een pak geld op tafel leggen, het aanlokkelijk kan lijken om in het crimineel verhaal te stappen”, zegt Verté. “Maar dit zal zo zijn bij iedereen die meent in een uitzichtloze schuldensituatie te zitten, niet enkel landbouwers."

Omdat financiële en psychologische problemen op landbouwbedrijven wel vaker gepaard gaan met dierenwelzijnsissues, heeft de organisatie een dierenwelzijnsproject lopen. “Het project is ondertussen al drie jaar bezig en loopt in 2024 af”, duidt Verté. “Sowieso zullen we een verlenging aanvragen, want het is een uiterst zinvol project. Het project werd opgestart omdat we merkten dat bij sommige landbouwers de moed in de schoenen zonk wanneer de controleurs van Dienst Dierenwelzijn het landbouwbedrijf verlieten met een strakke deadline om de inbreuken aan te pakken. In sommige gevallen moet de Dienst Dierenwelzijn daarna vaststellen dat bij een tweede controle de toestand quasi hetzelfde gebleven is , veelal omdat er achterliggende problematieken zijn.”

Dit project kadert in het 'one welfare principe' dat stelt dat dierenwelzijn afhangt van het menselijk welzijn en het milieu, maar er tegelijkertijd ook invloed op heeft. Dierenwelzijn heeft hierbij een directe link met het welzijn van de landbouwer, en vice versa.

Verté stelt dat landbouwers in orde moeten zijn op vlak van dierenwelzijn en ze verwaarlozing niet rechtvaardigt. “In de praktijk zien we echter soms inbreuken op dierenwelzijn die niet aangepakt worden uit onmacht op vlak van mentale gezondheid of een tekort aan financiële middelen. Zo kan het zijn dat de landbouwer mentaal op is en bijvoorbeeld niet meer uit het bed geraakt om de dieren tijdig te voederen”, geeft Verté als voorbeeld. “Hierbij is de landbouwer niet meer in staat om zijn dieren zoals het hoort te verzorgen. Anderzijds worden onze adviseurs ook vaak geconfronteerd met een harde financiële realiteit waarbij er gewoonweg geen geld meer is om dingen aan te pakken of de facturen van de dierenarts te betalen. Het is in veel gevallen een kwestie van niet kunnen, niet van niet willen.”

Tussenkomst

Als de landbouwer om hulp vraagt kan Boeren op een Kruispunt tussenkomen. “In de eerste plaats contacteren wij de bedrijfsdierenarts. Indien hij niet meer langskomt op het bedrijf, trachten we hem alsnog in het bad te trekken en kunnen we de dierenarts vanuit het project laten komen op onze kosten”, aldus Verté. “De dierenarts geeft dan advies over hoe het verder moet en in welke richting de boerderij verder kan gaan. Behandelingen uitvoeren op onze kosten, is verboden.“ Een aangestelde coördinator-dierenarts van Boeren op een Kruispunt volgt dan het dierenwelzijnsprobleem verder op terwijl een andere adviseur de andere problematieken in de gaten houdt. "Daarbij is er telkens overleg tussen iedereen van het team, want alles hangt aan elkaar“, legt Verté uit.

Naast de hulp die Boeren op een Kruispunt biedt wanneer er onregelmatigheden vastgesteld zijn, werkt het project ook preventief. "Zo voorkomen we bij landbouwers dat controleurs inbreuken moeten vaststellen." Momenteel staat de teller van Boeren op een Kruispunt op 53 dossiers in dit project waarvan 32 dossiers afgesloten zijn omdat het bedrijf terug conform is met alles of omdat er geen verdere hulpvraag meer is. “21 dossiers zijn nog lopende. Soms is er ook nog nazorg nodig, waarbij we nog eens langs gaan om te kijken of alles nog steeds in orde is,” stelt Verté. “Er is geen stijging of daling op te merken in het aantal aangemelde dierenwelzijnsdossiers. Het blijft elk jaar quasi gelijk."

‘Zaadjes van Geluk’ wil jonge landbouwers mentaal weerbaarder maken
Uitgelicht
Om mentaal welzijn bespreekbaar te maken bij jonge boeren zijn land- en tuinbouwscholen gestart met een nieuw educatief traject. ‘Zaadjes van Geluk’ wil jongeren vaardigheden...
21 september 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek