Dierenwelzijn biedt Argentijnse vleesexport kansen

Argentinië kan produceren tegen een lage kostprijs, wat kansen biedt om wereldwijd een belangrijke leverancier te worden voor kippenvlees, varkensvlees en eieren. Maar dan moet het land fors investeren in dierenwelzijn. Vooral voor leghennen en fokzeugen zijn de leefomstandigheden beduidend minder dan in Europa, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlandse LEI.
17 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Argentinië kan vlees en eieren produceren tegen een lage kostprijs, wat het land de kans biedt om wereldwijd een belangrijke leverancier te worden voor kippenvlees, varkensvlees en eieren. Maar dan moet het land fors investeren in dierenwelzijn. Vooral voor leghennen en fokzeugen zijn de leefomstandigheden beduidend minder dan wat in Europa geldt als norm. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse LEI.

In tegenstelling tot Europa bestaat er Argentinië geen specifieke wetgeving rond dierenwelzijn. Dat is opgenomen in gerelateerde regelgeving zoals voedselveiligheid en productkwaliteit. Maar dat betekent niet automatisch dat dieren het daar slechter hebben. Vleeskuikens en mestvarkens hebben er doorgaans meer leefruimte vanwege de lage kosten van grond en stallen en vanwege het klimaat.

Voor leghennen en fokzeugen echter zijn de omstandigheden duidelijk slechter dan die in Noordwest-Europa. Vooral voor leghennen ligt het gemiddelde leefoppervlak aanzienlijk lager dan het Europees niveau en al helemaal beneden de nieuwe minima die vanaf 2012 in voege treden.

Om het dierenwelzijn in de leghennen- en zeugensector op het niveau van de EU-standaarden te krijgen, is grondige verandering in de Argentijnse veehouderij nodig. Er moeten nieuwe systemen komen zoals verrijkte kooien of grondhuisvesting voor leghennen en groepshuisvesting voor zeugen.

In andere sectoren van de veehouderij ziet het LEI eveneens mogelijkheid tot bijsturing. Zo zou een betere ventilatie en betere transportomstandigheden al heel wat soelaas bieden. Veel van deze veranderingen resulteren direct in financieel voordeel voor de bedrijven door een betere kwaliteit of een hogere productie.

Toch zal dit ongetwijfeld een stijging van de kostprijs met zich meebrengen, die op de interne markt niet meteen doorgerekend kan worden. Op dit moment bestaat er in het land nog geen afzetmarkt  voor diervriendelijke producten.

De enige kans om dergelijke producten voor een meerprijs te verkopen, is de export naar Europa. De Argentijnse varkens- en pluimveesector zal die markt van hoogwaardige, diervriendelijke producten dan ook actief moeten benaderen.

In hoeverre de Argentijnse veehouderij daarin slaagt, zal deels afhangen van het overheidsbeleid. De onstabiele economie vormt daarbij een risico. Hierdoor is er weinig krediet te verkrijgen, is er een hoge rente en is het onzeker of de investering zichzelf wel kan terugverdienen.

Meer informatie: The poultry and pig sector in Argentina. Husbandry practice and animal welfare

Bron: LEI

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek