Dierenrechtenorganisatie sleept Vlaanderen voor de rechter wegens nalatigheid rond kipvangpraktijk
nieuwsHet Harrison Collectief heeft een juridische procedure aangespannen tegen de Vlaamse overheid. De dierenrechtenorganisatie beschuldigt de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn van het niet-handhaven van een Europees verbod op het ondersteboven vangen van kippen aan hun poten, een praktijk die volgens hen onnodig lijden veroorzaakt. De Landsbond Pluimvee stelt dat er geen werkbaar alternatief beschikbaar is dat voor meer dierenwelzijn zorgt.
Bij de huidige vangmethoden in de pluimveesector worden kippen ondersteboven opgetild en in groepen in kratten gestopt. “Volgens de Europese Transportverordening is deze methode verboden, maar de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn weigert op te treden tegen bedrijven die dit blijven doen”, hekelt Elias Van Marcke, woordvoerder van het Harrison Collectief, een vzw die de juridische weg bewandelt om meer dierenwelzijn af te dwingen.

Van Marcke benadrukt dat rechters in Nederland al meerdere keren hebben bevestigd dat deze vangmethode in strijd is met de EU-wetgeving. “Er zijn bovendien diervriendelijke alternatieven, zoals het rechtop vangen van kippen”, zegt de jurist. Het Collectief beschuldigt de Vlaamse overheid van een “manifeste inbreuk” op de Europese verplichting om dierenwelzijnsregels te handhaven en hoopt met de rechtszaak verandering af te dwingen.
De Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn voert aan dat de Europese wetgever niet de intentie zou hebben gehad om het ondersteboven vangen van kippen te verbieden. Daarnaast wijst de Inspectie op economische argumenten, zoals de impact op de snelheid en kosten van het vangen. Volgens Van Marcke zijn deze redeneringen echter al door Nederlandse rechtbanken afgewezen als onvoldoende om het verbod niet te handhaven.
Studie toont voor- en nadelen vangmethodes
KIPVANG, een project van ILVO, Proefbedrijf Pluimveehouderij, UGent en Vetworks, nam verschillende vang- en laadmethodes voor zowel leghennen als vleeskuikens onder de loep. Het rechtop vangen van kippen biedt enkele voordelen op het gebied van dierenwelzijn, zoals minder blauwe plekken en kortere fixatietijd, maar brengt ook aanzienlijke nadelen met zich mee.
Bij rechtop vangen flapperen kippen minder en worden ze zachter behandeld vergeleken met de conventionele methode, waarbij kippen ondersteboven worden vastgepakt. Toch duurt het vangproces bij rechtop vangen bijna twee keer zo lang en zijn er meer manuren nodig. Dit maakt de methode duurder: het laden van 20.000 leghennen kost 1,8 keer meer, terwijl het bij vleeskuikens 1,5 keer zo duur is.
Ook het percentage verwondingen, meer bepaald blauwe plekken (op vleugels, vleugeltip, borst of poten), gebroken vleugels en/of poten, bij aankomst aan het slachthuis werd onderzocht. De conventionele methode scoorde hierbij minder goed (16,8%) dan wanneer de kippen rechtop werden gevangen (15,4%).
Voor Martijn Chombaere van de Landsbond Pluimvee is de meerwaarde voor het dierenwelzijn “nihil”. “KIPVANG toont bovendien ook aan dat rechtop vangen langer duurt, waardoor dieren te lang zonder eten zitten. Bovendien is deze methode wereldwijd nauwelijks in gebruik. Laten we ons gezond verstand behouden en inzetten op werkbare oplossingen. De situatie is nu al precair om mensen te vinden die dat werk willen doen. Dit is financieel en ergonomisch niet haalbaar. Maar als het Harrison collectief zo overtuigd is van hun zaak, zouden ze die middelen beter inzetten om hun eigen vangploeg op te richten en ons het tegendeel te bewijzen”, klinkt het.
Hij geeft ook mee dat de EU volop bezig is om de Transportverordening aan te passen zodat pluimvee kort aan de poten mag genomen worden. “Met de nadruk op kort”, stelt hij. “Dat is in de meeste gevallen slechts enkele seconden, want de container of krat staat telkens net naast het pluimvee.”
Daarnaast wijst hij op de toenemende import van kippenvlees uit landen met lagere dierenwelzijnsstandaarden, zoals Oekraïne, Thailand en Brazilië. “Nog los van het pas ondertekende Mercosur-akkoord. Hoe meer beperkingen hier worden opgelegd, hoe groter de instroom van producten uit landen met minder strenge regels. Willen we dat?” vraagt hij zich af.
De Raad van State zal zich binnenkort over de zaak buigen.
