Dierenartsen ruilen lammerstage in Schotland in voor één dichter bij huis

Landbouwbedrijf 't Zwarthof op het Geleg maakt zich op voor een heuse babyboom. De komende vijf weken verwacht Werner Aerts er ongeveer 120 lammetjes. Om het werk wat te verlichten slaan de studenten diergeneeskunde van de Universiteit Gent er tijdelijk hun kamp op. “Normaal krijgen we de kans om op lammerstage te gaan naar Schotland, maar zo kunnen we ze toch afwerken”, klinkt het.

22 februari 2021  – Laatst bijgewerkt om 22 februari 2021 9:10
Lees meer over:

Met de lente in aantocht is ook het lammerseizoen begonnen. Studenten diergeneeskunde verblijven nog tot ongeveer eind maart in een studio op ’t Zwarthof op het Geleg om 's nachts mee toezicht te houden op de schapen. Ze logeren er per twee en elke week lossen nieuwe studenten elkaar af. “In totaal moeten zestig ooien lammeren”, vertelt bedrijfsleider Werner Aerts. “Als we twee lammetjes per ooi rekenen, gaat het om 120 lammetjes in totaal. Die extra handen zijn dan mooi meegenomen.”

Zwartblesschapen lammeren over het algemeen vlot en natuurlijk. “Maar je weet nooit”, zegt Werner. “Er kunnen altijd complicaties voorvallen. De studenten gaan ‘s nachts om de drie uur controleren. 's Morgens helpen ze met het voederen, de kalfjes pap geven, het strooien van de stallen en het schoonvegen van de stalpaden.”

Normaal krijgen de studenten diergeneeskunde de kans om op lammerstage te gaan naar Schotland, maar door corona zijn er alleen stageplaatsen in België. “Eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg”, zegt dierenarts in spe Justine. “We verstaan de taal hier en het gaat om een familiaal bedrijf. In Schotland zijn die schapenboerderijen vaak veel groter met driehonderd ooien.”

Ook mede-studente Annelore is gelukkig dat ze bij boer Werner praktijkervaring kan opdoen. “Normaal kunnen wij ook helpen in de aan de faculteit verbonden dierenkliniek, maar door corona mogen studenten uit het eerste masterjaar geen 'kliniek' volgen”, zegt ze. “Alleen de zesdejaars mogen in de dierenkliniek helpen. Ik onthoud alles wat ik hier zie beter dan als ik het in mijn cursus lees.”

Ik weet zelf hoe belangrijk praktijkervaring is om je job uit te oefenen, daarom wil ik deze studenten die kans geven

Werner Aerts - Landbouwer

Het is niet het eerste jaar dat 't Zwarthof meedoet aan de lammerstages. “Toen ik afstudeerde als beenhouwer, voelde ik zelf hoe belangrijk praktijkervaring is om je job uit te oefenen”, zegt Werner. “Daarom wil ik deze studenten die kans geven.”

Niet alleen het werk op het bedrijf gaat met de hulp van de studenten vlotter, ook de verkoop van het lamsvlees loopt vlot. “De vraag naar lamsvlees zit in de lift”, zegt Werner. “En niet alleen bij de Turkse of Marokkaanse gemeenschap. Het lijkt dat Belgen de smaak van lamsvlees opnieuw leren kennen door het uit te proberen.”

Dankzij de brexit krijgen onze Belgische schapenboeren bovendien betere prijzen voor hun lamsvlees. “De importtaksen liggen zo hoog dat er veel minder lamsvlees vanuit Schotland en Engeland binnenkomt”, weet Werner. “De prijzen stijgen en dat is goed voor ons. België heeft sowieso maar een zelfvoorzieningsgraad van ongeveer 15 procent voor lamsvlees. Het Belgisch lamsvlees vindt dus altijd zijn afzet.”

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek