Dienst Dierenwelzijn neemt vooral huisdieren in beslag wegens verwaarlozing

De dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid heeft vorig jaar een record aantal dieren in beslag genomen. Bijna 7.000 dieren werden wegens verwaarlozing weggehaald bij hun eigenaar. In de meeste gevallen gaat het hierbij om huisdieren. Landbouwdieren volgen pas daarna.

1 februari 2022  – Laatste update 1 februari 2022 17:12
Lees meer over:

Vorig jaar nam de Vlaamse Afdeling Dierenwelzijn in samenwerking met de lokale politiekorpsen 6.816 dieren in beslag: gemiddeld ongeveer 20 per dag. Er zijn nog nooit zoveel controles uitgevoerd en ook het aantal boetes (434) lag op recordhoogte.

Sinds de regionalisering van de bevoegdheid Dierenwelzijn in 2014 is het budget verachtvoudigd en het aantal personeelsleden verdubbeld naar 40 mensen. “We grijpen veel kordater in, telkens wanneer we merken dat dieren mishandeld of verwaarloosd worden”, zegt Ben Weyts (N-VA), als Vlaams minister bevoegd voor Onderwijs, Dierenwelzijn en Sport. Het verklaart volgens hem de recordcijfers. Hij constateert verder dat Vlamingen sneller geneigd zijn om melding te maken van zorgwekkende situaties met dieren.

In 2021 ontving de Afdeling Dierenwelzijn 5.453 meldingen en klachten: gemiddeld zo’n 15 per dag. Samen met de lokale politie werden er 609 inbeslagnames gedaan, waarbij dus maar liefst 6.816 dieren in bescherming genomen werden. De meeste in beslagnames betroffen huisdieren, laat een woordvoerder van het departement Dierenwelzijn weten. “Honden en katten voeren traditioneel de lijst aan.” In een minderheid van de gevallen gaat het om landbouwdieren.

Overtredingen geconstateerd bij slachthuis Ryckaert 

De Inspectiedienst Dierenwelzijn voerde vorig jaar 5.926 controles uit. Daarnaast was er ook een team van dierenartsen die in opdracht van de Vlaamse Overheid 571 controles heeft uitgevoerd in slachthuizen. Bij deze controles werd ook het slachthuis Ryckaert in het Oost-Vlaamse Eeklo geviseerd. Bij deze controles zouden diverse overtredingen zijn geconstateerd waarop besloten is het slachthuis met onmiddellijke ingang te sluiten.

Minister Weyts sluit slachthuis Ryckaert met onmiddellijke ingang
Uitgelicht
Het slachthuis Ryckaert in het Oost-Vlaamse Eeklo moet per direct zijn deuren sluiten. Dat heeft Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) beslist nadat de Inspectie...
28 januari 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtigeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek