Minister Weyts sluit slachthuis Ryckaert met onmiddellijke ingang

Het slachthuis Ryckaert in het Oost-Vlaamse Eeklo moet per direct zijn deuren sluiten. Dat heeft Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) beslist nadat de Inspectiedienst Dierenwelzijn het voorbije jaar verschillende zware overtredingen heeft vastgesteld. “Dit slaat in als een bom”, klinkt het bij het slachthuis. “We hadden niet verwacht dat zoiets kon gebeuren zonder dat het Departement Dierenwelzijn ons zou verwittigen.”

28 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 30 januari 2022 19:47
Lees meer over:

Vier pv's

Volgens Weyts heeft de Inspectiedienst Dierenwelzijn het voorbije jaren verschillende inbreuken vastgesteld. “In iets meer dan een jaar tijd kwamen er diverse meldingen van dierenartsen die toezien op de activiteiten in en de transporten naar het slachthuis waar runderen, varkens en paarden geslacht worden”, luidt het.

Verder in het persbericht is er sprake van vier ernstige overtredingen die er op iets meer dan een jaar werden vastgesteld. Er zou een pv zijn opgemaakt in december 2020 toen onder meer werd vastgesteld dat varkens overgoten werden met heet water nog voor ze bedwelmd waren. Een volgend pv, in maart 2021, maakte gewag van dieren die hard geslagen werden met een peddel en van elektrische prikkelaars die buitensporig gebruikt werden. Sommige medewerkers zouden ook niet over de vereiste attesten beschikken. In december 2021 werden opnieuw overtredingen vastgesteld, onder meer omwille van brute behandeling van dieren. In een nieuw pv eerder deze week was er sprake van geweld tegen dieren, ontoereikende welzijnsomstandigheden en fouten tijdens de slachtprocedure.

“Dat was de druppel”, zegt Weyts. “Het slachthuis kreeg meerdere malen de kans om de problemen aan te pakken, maar blijft dezelfde fouten maken. Wie niet horen wil, moet voelen”, zo reageert de minister in een persbericht. Hij wijst erop dat, behalve boetes, slachthuis Ryckaert het voorbije jaar ook telkens verbetermaatregelen kreeg opgelegd. “Als boetes niet helpen, dan gaat de boel dicht. In Vlaanderen pikken we deze wantoestanden niet meer.” De minister laat weten dat het slachthuis pas kan heropstarten nadat de werking structureel is veranderd.

Slachthuis staat perplex

De directie van slachthuis Ryckaert reageert verbaasd op de beslissing. "Wij staan perplex", zegt Michaël Goethals, die het slachthuis samen met Dominique Ryckaert uitbaat. "Er zijn inderdaad enkele bezoeken geweest van de Dienst Dierenwelzijn", zegt Goethals. "Maar er was weinig tot geen communicatie, buiten het filmen en neerschrijven van hetgeen ze zien."

De uitbater van het slachthuis beweert dat overwegingen zoals snelheid of volume niet spelen bij het slachten van de dieren. "Ik heb geen belang bij de snelheid waarmee die dieren behandeld worden", zegt Goethals. "Ik slacht 140 dieren per uur. Bij andere slachthuizen is dat 300 tot 400 dieren per uur." Door die kleinschaligheid kan de tijd die nodig is om dieren tijdig te verdoven, gerespecteerd worden, stelt hij. "Het moet gebeuren zoals het moet gebeuren. Dan liever wat trager en wat beter."

Het slachthuis dringt aan op een constructieve dialoog met de bevoegde diensten. "De boetes deden zeker alarmbellen afgaan en we hebben ons toen afgevraagd wat de problemen waren en waar we konden verbeteren. Maar stellen dat varkens bruut behandeld worden bij Ryckaert, dat is overdreven is. Ik zou de minister willen uitnodigen. Wij hebben niets te verbergen”, aldus Goethals die zich zegt te verwonderen over onmiddellijke sluiting die hem opgelegd wordt en dat er geen mogelijkheid is tot verweer.

Slachthuis Ryckaert in Eeklo stelt een 20-tal mensen te werk en slacht wekelijks ongeveer een duizendtal dieren. Door de snelheid waarmee de sluiting ingaat, is het onduidelijk hoe het verder moet met het personeel. Het slachthuis voert ook particuliere slachtingen van runderen uit. Daarnaast opereert ook als groothandel. Die activiteit zou verder gezet kunnen worden.

“Geen lokaal vlees zonder nabije slachtinfrastructuur”
Uitgelicht
Het laatste schapenslachthuis in Antwerpen heeft de deuren gesloten. Volgens Bart Thoelen van Steunpunt Korte Keten zal dit niet het laatste kleinschalige slachthuis zijn dat...
4 augustus 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek