DGZ en MCC bestendigen samenwerking met nieuw logo

Het had een feestelijke gebeurtenis moeten worden, de onthulling van de nieuwe logo’s op de gebouwen van DGZ, MCC en Vivee, maar de coronacrisis besliste er anders. “Tegelijk bewijst deze crisis hoe belangrijk ons werk is. Met onze baseline ‘Samen voor mens en dier’ willen we dit nog eens extra in de verf zetten, want de gezondheid van mens en dier is onlosmakelijk verbonden en staat meer dan ooit centraal in onze maatschappij”, klinkt het.

27 november 2020  – Laatste update 27 november 2020 15:12
Lees meer over:

In juni 2018 kondigden Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) aan hun krachten te zullen bundelen in een nieuwe coöperatieve vennootschap Vivee. Al tien jaar lang werkten beide organisaties toen nauw samen op vlak van logistiek, ICT en dienstverlening aan de klant. “Met de nieuwe organisatie Vivee willen we een aantal activiteiten van DGZ en MCC volledig operationeel te integreren”, luidde het toen.

Sinds dan werden stap voor stap verschillende gemeenschappelijke activiteiten van DGZ en MCC ondergebracht in de nieuwe vennootschap. “Een gezonde veestapel behouden en gezonde voeding afleveren is waar wij samen met onze veehouders en dierenartsen werk van maken”, luidde het toen. Onze klanten een veelzijdig dienstenpakket aanbieden met een optimale kwaliteit-prijsverhouding, daar wordt uiteindelijk ook de Vlaamse veehouder beter van”, aldus Marcel Heylen, voorzitter van DGZ en Vivee.

Een nieuw logo is een volgende stap in deze doorgedreven samenwerking. Een feestelijke gebeurtenis in aanwezigheid van de belangrijkste stakeholders van de organisatiegroep was door de coronabeperkingen echter niet mogelijk, dus gebeurde de aankondiging ervan via een videoboodschap door de twee voorzitters Marcel Heylen (DGZ en Vivee) en François Achten (MCC). Er kwamen ook virtuele felicitaties van de belangrijkste stakeholders.

Onmisbare rol in kader van dierziektepreventie en bioveiligheid

Zo wees Herman Diricks, CEO van het Voedselagantschap, op de onmisbare rol die DGZ en MCC spelen in het kader van dierziektepreventie en bioveiligheid. “Ik denk maar aan de toepassing die werd ontwikkeld waarmee zowel de bioveiligheid als het volledige gezondheidsplan van een bedrijf in kaart kan gebracht worden. Of aan de gegevens die zij aanleveren om ons beleid op te baseren. Ook voor deze digitale innovaties vindt het FAVV een ideale partner in DGZ en MCC.”

Ook voor Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits is het werk van de verschillende organisaties van onschatbare waarde. “De baseline ‘Samen voor mens en dier’ wijst erop dat beide een centrale plaats krijgen in jullie activiteiten, maar ook in de hele veehouderijsector. Het is dankzij de veerkracht van onze boeren-ondernemers dat we tijdens de voorbij en de huidige moeilijke maanden altijd mogen rekenen op gezond en lokaal voedsel”, aldus de minister.

Brugfunctie tussen boer en overheid

De landbouworganisaties benadrukten de brugfunctie tussen boer en overheid die DGZ en PCC vervullen. “Jullie zorgen ervoor dat onze boeren de regelgeving rond bijvoorbeeld registratie of melkkwaliteitsbepaling in de praktijk kunnen toepassen. Als landbouworganisaties zijn wij dan ook blij met jullie continue inspanningen om als organisatie te blijven groeien en te ontwikkelen in het belang van onze boeren”, zo stelde ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.

“Om die verbinding tussen boer en overheid te blijven faciliteren, is blijvend investeren in onder andere digitalisering en innovatie natuurlijk van groot belang. We zijn dan ook heel blij dat DGZ en MCC beslist hebben om de handen in mekaar te slaan. Via deze verregaande samenwerking zijn we ervan overtuigd dat de noodzakelijke dienstverlening op een voor de veehouder kostenefficiënte manier zal gegarandeerd blijven”, zei Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, op haar beurt.  

Klaar voor de toekomst

“Wij zijn blij dat we op deze alternatieve manier onze collega-veehouders het signaal kunnen geven dat DGZ, MCC en Vivee klaar zijn om de toekomstige uitdagingen aan te gaan”, zo besloten voorzitters Heylen en Achten. “De organisatiegroep zal zich, samen met alle veehouders, melkproducenten en de zuivelindustrie, ook in deze moeilijke tijden tot het uiterste blijven inzetten.”

Eén van de hoekstenen van de werking van DGZ en MCC is het streven naar bioveiligheid: de veelheid van maatregelen die genomen worden om het risico op insleep en verspreiding van ziekteverwekkers binnen het bedrijf te minimaliseren.

In dat kader benadrukte UGent-professor en viroloog Hans Nauwynck recent nog dat ziektebestrijding bij dieren een pak efficiënter verloopt dan bij mensen. “De menselijke geneeskunde kan veel lessen trekken uit de efficiëntie van onze vaccins, het stellen van een diagnose en de bioveiligheid op landbouwbedrijven”, zo meent hij.

“De mens kan nog veel leren van de virusaanpak in de landbouw”
Uitgelicht
Hoe de diergeneeskunde virusziekten aanpakt, verschilt op veel vlakken van de humane geneeskunde. Eén ding is zeker: ziektebestrijding bij dieren is een pak efficiënter. “De m...
24 november 2020 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: DGZ

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek