header.home link

Departement Landbouw en Visserij lanceert digitale landbouwencyclopedie

7 mei 2021

Met een gloednieuwe cijferwebsite wil het Departement Landbouw en Visserij zorgen voor een betere verspreiding van cijfers over de Vlaamse land- en tuinbouw en voor meer transparantie op vlak van markt- en prijsgegevens. “De website is als het ware een levende digitale landbouwencyclopedie waar je een schat aan informatie terugvindt, heel fijnmazig op Vlaamse, provinciale en gemeentelijke schaal”, legt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) uit.

image

Wist je dat Peer de gemeente is met het grootste areaal asperges? Dat in 167 gemeenten in Vlaanderen aardbeien worden geteeld door onze landbouwers? Of dat West-Vlaanderen koploper is in het areaal quinoa? Al deze informatie kan je met enkele muisklikken terugvinden op de cijferwebsite. Ook kan je er achterhalen dat de sector een productiewaarde van zes miljard euro realiseert of dat enkel in de akkerbouwsector het aantal bedrijven de afgelopen 20 jaar toenam.

Het aanbod van cijfermateriaal op de website is dan ook heel breed. Cijfers en indicatoren over landbouw en visserij, gegroepeerd rond diverse thema’s, zoals structuur van de sector, sociale en economische aspecten, omgeving, beleid en innovatie, zijn er bijvoorbeeld terug te vinden. Maar ook actuele markt- en prijstransformatie over landbouwproducten. Bovendien bevat de website ook data op perceelsniveau, samen met tal van publicaties over landbouw en visserij. “Alle informatie wordt heel gebruiksvriendelijk én met de nodige duiding weergegeven”, klinkt het.

Toegang tot voldoende en volledige informatie is uitermate belangrijk voor landbouwers om bedrijfsbeslissingen te nemen, maar ook voor ons, om beleidskeuzes te maken

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw (CD&V)

Bijkomend voordeel is dat de website steeds geactualiseerd wordt. Ook de interactiviteit is een troef. “Je kan de data achter de figuren en de figuren zelf steeds downloaden”, zegt Jonathan Platteau, projectleider van de cijferwebsite. “Op de beschikbare datasets kan je ook analyses uitvoeren, op de site zelf of met je eigen software. Je kunt ook inzoomen op de figuren en bijkomende variabelen visualiseren. Alle data op de website zijn geanonimiseerd.” Een heel apart luik is de markt- en prijsinformatie, waar zowel de prijzen van ruwe landbouwproducten, maar ook van verwerkte producten of van grondstoffen terug te vinden zijn.

Deze website mikt op een breed publiek. “Verschillende groepen vinden er hun gading: sectorvertegenwoordigers, landbouwers, vissers, beleidsmedewerkers, onderzoekers, studenten, journalisten, burgers, enz.”, legt minister Crevits uit. “Toegang tot voldoende en volledige informatie is uitermate belangrijk. Ik denk dat we met de lancering van deze website een belangrijke bijdrage leveren in de ondersteuning van land- en tuinbouwbedrijven bij het nemen van bedrijfsbeslissingen. Maar ook voor ons, om beleidskeuzes te maken, is deze website bijzonder waardevol.”

Met deze cijferwebsite hebben we een grote stap vooruit gezet om dé gegevensautoriteit te worden op vlak van land- en tuinbouw

Patricia De Clercq - Secretaris-generaal Departement Landbouw en Visserij

Volgens Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het departement, is deze cijferwebsite uniek binnen de overheid en wellicht ook breder. “Op deze manier hebben we een grote stap vooruit gezet om dé gegevensautoriteit te worden op vlak van land- en tuinbouw. We vinden het belangrijk om onze kennis te delen en heel transparant te zijn over de cijfers die we in huis hebben, en dat zijn er heel wat”, stelt ze.

De Clercq noemt data “het nieuwe goud”. “Niet alleen voor ons als overheid, maar ook voor landbouwers. Zo is de prijsinformatie essentieel in een economische context, maar data worden ook gebruikt in de precisielandbouw waar er zowel een economisch als een ecologisch voordeel kan gehaald worden uit het gebruik ervan. In de toekomst gaan wij als overheid landbouwers daar zeker verder in ondersteunen”, besluit de secretaris-generaal.

Meer informatie: landbouwcijfers.vlaanderen.be

In deze video geeft Jonathan Platteau tekst en uitleg bij alle cijfers die je op de website kan vinden (vanaf 00:25:00):

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek