Denktank roept op tot visstop in de Noordzee

nieuws
New Economics Foundation, een Britse denktank, roept op om vijf jaar lang niet te vissen in de Noordzee zodat bedreigde populaties zich kunnen herstellen. Er wordt vooral aan kabeljauw gedacht. Els Torreele van ILVO en Koen Stuyck van WWF betwijfelen echter of dit de oplossing is.
19 september 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:19
Lees meer over:

New Economics Foundation, een Britse denktank, roept op om vijf jaar lang niet te vissen in de Noordzee zodat bedreigde populaties zich kunnen herstellen. Er wordt vooral aan kabeljauw gedacht. Els Torreele van ILVO en Koen Stuyck van WWF betwijfelen echter of dit de oplossing is. Bovendien zijn vispopulaties volgens Torreele ook afhankelijk van natuurlijk factoren, zoals de opwarming van de Noordzee.

Volgens Britse onderzoekers zwemmen er nog slechts een honderd volwassen kabeljauwen in de Noordzee rond. Een cijfer dat volgens Els Torreele van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) licht overdreven is. “Maar dat het niet goed gaat met de kabeljauw, staat als een paal boven water”, stelt ze in De Morgen. “Volgens de statistieken van de Europese lidstaten staat de vis immers al enkele jaren onder druk, en vandaag behoort hij tot de meest bedreigde soorten.”

Om deze en andere bedreigde populaties te redden, waaronder ook makreel en heek, roept New Economics Foundation op om gedurende vijf jaar de visvangst in de Noordzee te staken. Volgens Koen Stuyck van het World Wide Fund (WWF), is dit echter geen oplossing. “Het probleem is niet zozeer visvangst op zich, maar visvangst waarbij geen rekening wordt gehouden met duurzaamheidsfactoren. In plaats van een visstop in te roepen, moeten we duurzame visserij stimuleren en dit met behulp van strengere visquota, efficiëntere technieken en een hervorming van het Europese subsidiebeleid”, klinkt het.

Ook Torreele heeft haar bedenkingen bij de effectiviteit van een visstop. “Het probleem van bedreigde vissoorten is ruimer dan overbevissing. Er spelen immers ook natuurlijke factoren, zoals de opwarming van de Noordzee. Er zijn dan ook geen garanties dat bedreigde populaties terug zullen aantrekken door een beperking van de visvangst.”

Wat volgens beide deskundigen wél kan helpen, is een duurzame keuze in de supermarkt. Handige hulpmiddelen daarbij zijn het MSC-label, dat garandeert dat de vis in de rekken duurzaam gevangen is, en de viswijzer van WFF en de Nederlandse Stichting De Noordzee. Volgens Stuyck wordt binnenkort trouwens een mobiele applicatie gelanceerd van die viswijzer, wat bewust winkelen nog eenvoudiger moet maken.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek