nieuws

Denktank buigt zich over bio-energie in Gentse haven

nieuws
De Gentse haven moet uitgroeien tot het belangrijkste centrum voor bio-energie in België. Dat vinden de Univeristeit Gent, het stadsbestuur, het Havenbedrijf en zeven ondernemingen die de denktank Ghent Bio-Energy Valley hebben opgericht. "Antwerpen is historisch een petrochemische haven, Gent een graanhaven", duidt de Gentse professor Wim Soetaert de logica van deze evolutie.
28 juli 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De Gentse haven moet uitgroeien tot het belangrijkste centrum voor bio-energie in België. Dat vinden de Univeristeit Gent, hetstadsbestuur, het Havenbedrijf en zeven ondernemingen die de denktank Ghent Bio-Energy Valley hebben opgericht. De Gentse haven is volgens professor Wim Soetaert van UGent de natuurlijke geboorteplaats voor bio-energie. "Antwerpen is historisch een petrochemische haven, Gent een graanhaven. En zoals je weet worden biobrandstoffen ten dele uit granen gemaakt".

In de Gentse haven zijn er nu al initiatieven in die zin aan de gang. Alco-Bio-Fuel investeert 50 miljoen euro in een productielijn van 80.000 bio-ethanol per jaar. De NV Bioro wil 130.000 ton biodiesel per jaar produceren en heeft daar 30 miljoen euro voor veil. De NV Oleon plant een biodiesel productie-eenheid van 100.000 ton per jaar. Organic Waste Systems is nu al een van de wereldleiders voor biogassen.

De initiatiefnemers denken dat er in de Gentse haven nog ruimte is voor andere projecten. Temeer omdat de faculteit Bio-Energiewetenschappen van de UGent werkt aan een tweede, veel goedkopere generatie biobenzines. Die worden niet langer op basis van bijvoorbeeld suikerbieten gemaakt, wel van stro, maïskolven en zelfs afval.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek