De Landgenoten rondt eerste bedrijfsovername succesvol af

De Landgenoten, de stichting die de toegang tot grond voor bioboeren wil vereenvoudigen, heeft een eerste overname gefaciliteerd en afgerond. De organisatie kocht een biobedrijf op en verhuurt het door aan een bioboer. “Op die manier is het voortbestaan van het biolandbouwbedrijf verzekerd en krijgt de startende landbouwer een eerlijke kans”, klinkt het.

2 maart 2021  – Laatst bijgewerkt om 2 maart 2021 15:10
Lees meer over:
delandgenoten-boerJon-fotoLienWevers-1250

Jon Rouvrois neemt dankzij De Landgenoten het biologische fruitteeltbedrijf Gallinero in het Limburgse Ulbeek over. Gallinero startte met biologische fruitteelt in 2000 en zette snel in op een grote biodiversiteit. Naast de fruitteelt hielden de eigenaars ook vleeskippen, kalkoenen en parelhoenders.

In 2019 startten de eigenaars hun zoektocht naar een geschikte overnemer voor het biobedrijf, maar een match vonden ze niet meteen. De Landgenoten was bereid om het bedrijf te kopen als er zich een kandidaat-teler zou aanbieden. De vonden ze uiteindelijk in Jon Rouvrois. Daarmee realiseert De Landgenoten een eerste bedrijfsovername.

“We zijn heel blij met deze overname”, vertelt Petra Tas van De Landgenoten. “Bedrijfsovernames in de landbouwsector liggen bijzonder moeilijk. Doorgaans moet de overnemende boer zware leningen aangaan, die meteen de rendabiliteit van het toekomstige bedrijf hypothekeren. Omdat De Landgenoten de grond aankoopt en verhuurt aan een eerlijke prijs, krijgt Jon een bijzondere kans als startende boer, terwijl we de grond verankeren in onze organisatie en dus als biogrond veilig stellen voor een volgende generatie. We hopen in de toekomst nog meer bedrijfsovernames op deze manier te ondersteunen.”

delandgenoten-boerJon-fotoquote-fotoLienWevers-753

Land in beheer hebben en niet in eigendom, vind ik een juiste gedachte. Je impact is immers van korte duur en moet op zo’n manier gebeuren dat alle komende generaties nog op een verantwoordelijke en productieve manier verder kunnen boeren

Jon Rouvrois - Bioboer

Rouvrois zal de bestaande aanplant in de komende jaren deels vervangen en vitaliseren zodat hij maximaal zijn toekomstbedrijf kan opbouwen. “Ik mik op diverse appelrassen. Een deel voor consumptie, maar ook een deel om zelf gebottelde Ulbeekse appelcider te produceren”, vertelt hij. “Ik zal ook enkele nieuwe teelten introduceren zodat het een gemengd bedrijf wordt. Voor plaagbestrijding en bemesting wil ik het pluimvee herintroduceren.” Hij is van plan om zijn producten te verkopen via een eigen hoevewinkel, lokale winkels, groothandel en sapproducenten. “Samenwerken met gelijkgezinde collega’s is een must.” Ook de naam verandert van Gallinero in bioboerderij De Kleinaart.

Overname mogelijk dankzij crowdfunding 

In heel Vlaanderen zijn bioboeren op zoek naar landbouwgrond om een landbouwbedrijf op te starten, uit te breiden of zeker te stellen voor de toekomst. De Landgenoten koopt en verhuurt landbouwgrond aan bioboeren die over onvoldoende middelen beschikken om zelf grond aan te kopen. Dankzij de eerlijke prijs en de loopbaanlange gebruiksovereenkomsten, kunnen bioboeren onder meer investeren in de opbouw van natuurlijke bodemvruchtbaarheid, en in meer biodiversiteit op hun bedrijf.

Om gronden te kunnen aankopen, brengt De Landgenoten middelen van geëngageerde burgers bij elkaar. Allemaal mensen die de professionele lokale biologische landbouw een warm hart toedragen. Zij brengen kapitaal samen onder de vorm van aandelen of giften, waarmee ze landbouwgrond kopen om te verhuren aan bioboeren.

Meer info vind je op de website van De Landgenoten.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Lien Wevers

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek