Dag van de Boerin 2022: wijze levenslessen in tijden van crisis
nieuwsZaterdag is het Dag van de Boerin in Vlaanderen. Ferm, het vroegere KVLV en Agra, was drie jaar geleden initiatiefnemer van deze intussen jaarlijkse feestdag. De organisatie wil zo alle boerinnen in Vlaanderen in de bloemetjes zetten. “Boerinnen spelen een cruciale rol op het landbouwbedrijf”, klinkt het. Volgens de vrouwenorganisatie zijn boerinnen ook gewoon om met crisissituaties om te gaan. Dat bracht Ferm voor Agravrouwen op het idee om levenslessen van de boerinnen te delen met burgers die momenteel ook onzekere tijden doormaken met onder andere hoge inflatie.
15 oktober is internationale dag van de plattelandsvrouwen. De internationale feestdag werd door Ferm voor Agravrouwen drie jaar geleden in Vlaanderen omgetoverd tot Dag van de Boerin. “Met deze dag willen wij alle boerinnen een hart onder de riem steken en ook onze waardering uitdrukken voor wat zij doen”, vertelt Nik Van Gool, nationaal voorzitter van Ferm, de organisatie die 7.000 boerinnen vertegenwoordigt.
Op deze dag wil de organisatie stilstaan bij de belangrijke, vaak onderschatte rol van vrouwen op een landbouwbedrijf die vaak als buffer tussen maatschappij en boer dienen. “Het is normaal een dag om boerinnen te vieren en te eren. Maar deze keer geven we graag een aantal van hun levenslessen mee. Boerinnen zorgen niet alleen voor ons voedsel, in moeilijke omstandigheden, hun kracht en creativiteit kan ook anderen weer vertrouwen geven in de toekomst”, vertelt Van Gool.
Ervaringsdeskundig in crisissen
De organisatie wijst naar de huidige crisistijd waarbij er meerdere maatschappelijke uitdagingen spelen, zoals inflatie en hoge energieprijzen en zelfs de klimaatverandering. In de omgang met deze crisis kunnen mensen leren en inspiratie vinden bij boerinnen. “Landbouwers staan vaak voor hete vuren. Opeenvolgende en gelijktijdige crisissen bedreigen hun bedrijf, gezin en toekomst. Zo leerden boerinnen - noodgedwongen - omgaan met hoge kosten, lage inkomsten, grillige weersomstandigheden, een verstoorde afzetmarkt, onzekere aanvoerlijnen, psychische druk en wijzigend beleid”, verduidelijkt de organisatie.
Op de Facebookpagina van Ferm voor Agravrouwen krijgen diverse vrouwen in de landbouw een gezicht en delen hun levenslessen. Zo zegt Fien Dhaese, sierteler uit Oosteeklo: “Soms schrikken de omvang van de kwekerij en het vele werk wel wat af, maar ik heb er tegelijk altijd ontzettend veel zin in. Soms moet je risico’s in het leven durven nemen, je moet geloven dat het goed komt.” Sandra Hoppenbrouwer, melkveehouder uit Kalmthout, geeft als levensles mee: “Wees op alles voorzien en hou er rekening mee dat niet alles perfect verloopt zoals gepland.”
Hieronder vindt u een aantal boerinnen die hun levenslessen delen. Deze foto’s werden eerder gedeeld op de facebook pagina Ferm voor agravrouwen.
Bron: eigen berichtgeving