Copa-Cogeca in debat met De Gucht over EU-handelsbeleid

De voorzitters van Copa-Cogeca, de overkoepelende Europese landbouworganisatie, debatteerden eind juni met Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht. Onderwerp van discussie was de handelspolitiek van de Europese Unie en meer bepaald de impact van handelsakkoorden op de Europese landbouw.
5 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De voorzitters van Copa-Cogeca, de overkoepelende EU-landbouworganisatie, debatteerden met Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht over de handelspolitiek van de Europese Unie. De discussie ging meer bepaald over de impact van handelsakkoorden op de Europese landbouw. Zo uitten ze hun bekommernis omtrent de WTO-onderhandelingen en de gesprekken met het Latijns-Amerikaans handelsblok Mercosur.

Copa-Cogeca wees De Gucht erop dat landbouw vaak als pasmunt wordt gebruikt om een handelsakkoord rond te krijgen, wat de sector tot drastische herstructureringen dwingt die niet altijd haalbaar zijn. Copa-voorzitter Padraig Walshe bracht ook onder de aandacht dat de Commissie geen strenge normen kan opleggen aan Europese telers om dan goedkoop voedsel te importeren ongeacht de productiewijze. De Europese landbouworganisatie drong aan op een eerlijke basis voor handel.

Het heropenen van de gesprekken met het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur viel bij de Copa-voorzitter in slechte aarde. "EU-burgers willen voor voedsel zoals vlees en suiker niet afhankelijk worden van import van de andere kant van de wereld waar we geen controle hebben op de productiewijze", aldus Walshe. De Gucht gaf toe dat dergelijke bilaterale akkoorden vaak negatief uitdraaien voor de landbouw. Al ziet hij er soms ook een meerwaarde in voor de Europese landbouw zoals bij het akkoord met Zuid-Korea voor de export van varkensvlees.

De multilaterale aanpak binnen de WTO waarbij 153 landen samen afspraken maken, biedt belangrijke voordelen tegenover bilaterale afspraken tussen twee landen of regio’s. Maar zolang het WTO-overleg niet opschiet, blijft de EU bilateraal onderhandelen over een verdere vrijmaking van de handel. De Gucht ziet in de vele bilaterale onderhandelingen die de EU voert, een breekijzer om de WTO-onderhandelingen vooruit te helpen.

De Gucht gelooft dat de politieke wil er is om de WTO-onderhandelingen tot een goed eind te brengen. Het knelpunt is volgens de eurocommissaris de vraag van de VS naar extra markttoegang voor hun industriële producten op de markten van opkomende economiën China, India en Brazilië. Die landen zijn niet bereid bijkomende toegevingen te doen. Ook de EU wil de onderhandelingen afronden op basis van wat vandaag op tafel ligt.

Volgens De Gucht kan er van de EU niet worden verwacht dat zij nog meer bijdraagt aan de onderhandelingen. De EU heeft al heel wat inspanningen geleverd op het vlak van landbouw. De Midterm Review van 2003 heeft de handelsverstorende subsidies drastisch omgevormd naar ontkoppelde bedrijfstoeslagrechten die de handel minimaal verstoren. De EU heeft zich ertoe verbonden om de exportsubsidies af te schaffen als er een WTO-akkoord komt. Bovendien is de EU bereid sterke tariefdalingen te aanvaarden, die moeten resulteren in meer toegang tot de EU-markt voor de andere WTO-leden.

Het grote risico voor de EU bestaat erin dat de opkomende economiën toegeven aan de vraag van de VS voor extra markttoegang voor industriële producten, maar in ruil extra toegevingen wensen op het vlak van landbouw. "Voor de EU ligt dit zeer moeilijk", zegt De Gucht. "In dat geval moeten we nagaan of er extra inspanningen mogelijk zijn op het vlak van de resterende, handelsverstorende Europese subsidiëring via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Van extra markttoegang tot de Europese markt kan geen sprake zijn".

Bron: Boer & Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek