VIDEO: Commissie Landbouw maakt op Agriflanders kennis met innovatie-drive in landbouwsector
nieuwsWaar de Commissie Landbouw gewoonlijk vanuit het Vlaams parlement in Brussel mee vormgeeft aan het Vlaamse landbouwbeleid, trekken de commissieleden er af en toe ook op uit. Vrijdag was de plaats van afspraak Flanders Expo in Gent op de vierdaagse landbouwbeurs Agriflanders. “Zo’n beurs is het uitgelezen moment om de landbouw nog beter te leren kennen en kennis te maken met de innovatie waar de sector op inzet”, verklaart commissievoorzitter Bart Dochy (cd&v) het bezoek. Voor verschillende parlementairen was het beursbezoek alvast een eyeopener.
Acht leden van de Commissie Landbouw waren vrijdag aanwezig voor de beursrondgang. Voor N-VA ging het om Arnout Coel en Jurgen Callaerts, voor cd&v tekenden commissievoorzitter Bart Dochy, Stijn De Roo en Mien Van Olmen present. Ook de eerste en tweede ondervoorzitter van de commissie waren aanwezig: Leo Pieters (Vlaams Belang) en Jeremie Vaneeckhout (Groen). Voor Vooruit maakte Kris Verduyckt tijd vrij in zijn agenda om erbij te zijn. De delegatie, aangevuld met parlementaire medewerkers van alle partijen, werd rondgeleid door Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, en haar collega Bart Debussche.
Die laatste had een parcours uitgestippeld langs verschillende standen waar belangrijke nieuwigheden werden getoond of waar ze meer inzicht kregen in bepaalde actuele thema’s. Gestart werd er op de stand van VLAM. CEO Filip Fontaine vertelde er aan de parlementaire delegatie dat het voor VLAM belangrijk is om aanwezig te zijn op een beurs als Agriflanders omdat het veruit de beste manier is om er te tonen wat VLAM voor de land- en tuinbouwers doet. “Onze campagnes richten zich niet op landbouwers en als we aan beurzen deelnemen, dan is dat vooral in het buitenland. Daarom weten boeren vaak niet wat we met hun geld doen, terwijl wel ongeveer 70 tot 75 procent van onze middelen van hen komt.”
Stikstof
De tweede stop was bij het bedrijf Biolectric dat kleinschalige biogasinstallaties voor energiewinning uit mest produceert. Peter Fopma vertelde er over de mogelijkheden die de technieken van Biolectric bieden om de stikstofuitstoot van veebedrijven te verminderen. Tegelijk wees hij op het moeilijke traject om een techniek te laten erkennen voor de PAS-lijst. Op deze lijst staan erkende ammoniakemissiereducerende technieken, inclusief reductiepercentage, die veehouders kunnen gebruiken om zich aan te passen aan de nieuwe stikstofwetgeving.

Dierziekten
Vervolgens ging het naar hal 8 waar die dag normaal de rundveeprijskampen zouden doorgaan. Door de uitbraak van mond-en-klauwzeer in Duitsland een week eerder, moesten de organisatoren van Agriflanders twee dagen voor de start van de beurs de beslissing nemen om alle prijskampen met runderen en schapen af te gelasten. “Bijzonder jammer”, legde Tom Destoop van de beursorganisatie uit. “Terwijl we groen licht hadden gekregen van het FAVV en we zeker waren dat we dit veilig konden laten doorgaan, merkten we toch dat de rationele argumenten werden overschaduwd door emotie. Zeker vanuit Nederland was de druk groot. Daar zit het trauma van de vorige MKZ-uitbraak toen 380.000 koeien moesten worden afgemaakt, wellicht nog voor iets tussen.”
Dat dierziekten de veehouderij sterk bezighouden, bleek ook uit de getuigenis van Marnic Loterman, voorzitter van het Blonde d’Aquitaine-stamboek. Hij vertelde de commissieleden dat de gevolgen van het blauwtongvirus zich nu pas echt beginnen te tonen. “Het virus heeft vorig jaar vooral tot ziekte en bijkomend productieverlies geleid en niet meteen tot sterfgevallen. Maar wat we nu zien, is dat de dieren die de ziekte hebben doorgemaakt misvormde en weinig levensvatbare nakomelingen op de wereld zetten als ze al niet eerder verworpen hadden. Een scheef hoofd, kromme pootjes: veel van die kalfjes overleven maar een dag of twee. Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoe een kleine mug (muggen dragen de ziekte over van het ene dier op het andere, red.) zo’n enorme gevolgen kan hebben.” Loterman is tegelijk ook ongerust over andere dierziekten, zoals IBR en EHD dat momenteel in Frankrijk woedt. “Als die laatste ziekte naar bij ons overwaait, dan zullen de gevolgen nog veel groter zijn dan die van blauwtong”, zo waarschuwde hij.
Dierenwelzijn
Op de volgende tussenstop, de stand van Belgabroed, kregen de parlementairen dan weer uitleg over een nieuwe innovatie op vlak van dierenwelzijn. Het bedrijf ontwikkelde NestBorn, een techniek waarbij de broedeieren niet langer uitkomen in de broeierij, maar in de stal van pluimveehouders zelf omdat de laatste drie dagen van het broedproces daar plaatsvinden. Dat betekent dat er geen transport meer is van eendagskuikens en dat levert aanzienlijk minder stress op voor de dieren en bovendien hebben ze onmiddellijk toegang tot water en voeder.
“Vandaag wordt ongeveer 25 procent van de in totaal 2,5 miljoen kuikens die onze broeierij elk jaar uitbroedt, op deze manier geboren”, vertelt Carl Destrooper van Belgabroed. “De pluimveehouder moet zijn stal wel een paar dagen meer verwarmen en de cyclus vertraagt met een paar dagen, maar het levert wel gezondere en robuuste kuikens op.” Om de techniek nog meer ingang te laten vinden, pleit hij ervoor dat de retail een rol opneemt om dit systeem beter te promoten bij de consument. "Een kleine meerprijs zou al een wereld van verschil kunnen maken.”

Energie
Daarna trok de delegatie naar de stand van Farmpower, een coöperatie die boeren verenigt om de energie die ze op het eigen bedrijf opwekken beter te verhandelen. “Veel boeren produceren vandaag energie op hun bedrijf. Batterijen bieden enige flexibiliteit, maar vaak wordt energie geproduceerd op de momenten dat een bedrijf die niet nodig heeft”, vertelt Brecht Debruyne van Farmpower. “Wij willen boeren ontzorgen en hen helpen om transparantie te brengen in de ontransparante markt die de energiemarkt vandaag is zodat ze hun energie op het net kunnen zetten op het moment dat er veel vraag is. Na een eenmalige inleg kunnen landbouwers lid worden van onze coöperatie en kunnen ze op die manier mee profiteren van de winsten die we halen uit de onbalansmarkt.”
Bioveiligheid
Naast energie was ook bioveiligheid één van de kernthema's. Op de stand van FITA EHP ging de aandacht naar een mobiel systeem dat toelaat om machines te ontsmetten op slechts een paar minuten tijd. Zaakvoerder Filip Tack verwees daarbij naar knolcyperus, een hardnekkig onkruid dat in akkerbouw- en tuinbouwgewassen grote schade kan veroorzaken. “De zaadjes van de knolcyperus zitten heel diep in de grond en bij grondbewerking van het ene perceel kan je het heel gemakkelijk overdragen naar een ander perceel”, illustreert Tack.
“Ons systeem laat toe om machines makkelijk zeer grondig te reinigen. Met een stof die 6 tot 12 minuten actief is, behandelen we de hele machine waardoor alle kiemen worden geneutraliseerd. De stof heeft ook als voordeel dat ze op een vijftal minuten afgebroken is in de bodem.” In de nabije toekomst wil Tack ook een systeem ontwikkelen dat op vrachtwagens kan gemonteerd worden om de banden te ontsmetten. “Zeker in het kader van dierziektes als mond-en-klauwzeer biedt dit een groot voordeel voor vrachtwagens die van landbouwbedrijf tot landbouwbedrijf gaan, zoals vrachtwagens met veevoeder of melkophaalwagens. We willen dit zo snel mogelijk op de markt brengen.”
Vergunningsverlening
Tot slot trok de delegatie ook naar de stand van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Daar kregen ze inzage in een tool die het agentschap helpt om gedegen advies te geven over omgevingsvergunningen. “We kunnen met andere woorden zeer goed inzoomen op de ruimtelijke situatie van het desbetreffende bedrijf om ons advies zo accuraat mogelijk te maken”, vertelde secretaris-generaal Patricia De Clercq. Vervolgens werden landbouworganisaties ABS en Boerenbond en de stand van Landbouwleven, dat dit jaar zijn 75ste verjaardag viert, nog bezocht.
Wil je weten wat de parlementairen zelf onthouden van hun bezoek aan Agriflanders? Bekijk dan zeker de onderstaande video:
Bron: Eigen berichtgeving