Commissie daagt Spanje voor Europees Hof van Justitie voor nitraataanpak

De Europese Commissie gaat Spanje voor het Europees Hof van Justitie dagen omdat het land de nitraatrichtlijn onvoldoende handhaaft. In november 2018 en in juni 2020 kwamen er al waarschuwingen, maar daar kwam onvoldoende antwoord op van het land dat op korte tijd uitgroeide tot de grootste varkensvleesproducent van Europa, zo meent de Commissie.

10 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 10 januari 2022 18:06
Lees meer over:
image

De nitraatrichtlijn heeft tot doel de waterkwaliteit in heel Europa te beschermen door te voorkomen dat nitraat uit de land- en tuinbouw in het grond- en oppervlaktewater terechtkomt. Te hoge nitraatniveaus kunnen het milieu aantasten door een proces dat bekend staat als ‘eutrofiëring’ of nitraatuitspoeling: overmatige groei van algen wordt bevorderd en die verstikt ander leven en doodt vissen in meren en rivieren. In de Europese nitraatrichtlijn is de doelstelling van nulvervuiling opgenomen, zoals ook is vastgelegd  in de Green Deal.

Extra maatregelen nodig

Lidstaten moeten maatregelen nemen om die nulverontreiniging te bewerkstelligen. Maar dat doet Spanje onvoldoende, zo oordeelt de Commissie nu. Nadat in november 2018 al een schriftelijke aanmaning was verstuurd en in juni 2020 een met redenen omkleed advies, gaat de Commissie daarom een stap verder en daagt het Spanje voor het Europees Hof van Justitie. Ook tegen Duitsland werden eerder al gerechtelijke stappen aangekondigd.

regio's Spanje

“Ondanks enige beperkte vooruitgang moet Spanje nog steeds aanvullende maatregelen nemen om nitraatuitspoeling in het hele land te voorkomen”, zo laat de Commissie weten. “Met de tot dusver ingevoerde maatregelen is Spanje er niet in geslaagd de doelstellingen van de richtlijn te halen.”

De Commissie vraagt ook dat in zeven regio’s (Castilla y León, Extremadura, Galicië, Islas Baleares, Islas Canarias, Madrid en Comunidad Valenciana) de nitraatgevoelige gebieden worden herzien. In vijf regio’s (Aragón, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Extremadura en Madrid) moeten alle verplichte elementen in de actieprogramma’s worden opgenomen en in vier regio’s (Aragón, Castilla-La Mancha, Castilla y León, en Murcia) moeten er extra maatregelen genomen worden omdat de bestaande maatregelen ontoereikend zijn gebleken om de nitraatdoelstellingen te behalen.

Grootste varkensstapel van EU

In Spanje wordt er onder meer met beschuldigende vinger gewezen naar de sterke groei van de veehouderij in het land. Vooral de varkensstapel kende er de laatste tien jaar een ongebreidelde groei. De afgelopen vijf jaar alleen al groeide die met een volume dat vergelijkbaar is met de volledige productie van België. In 2021 werden er meer dan 56 miljoen varkens geslacht in het land. Integratie speelt er een belangrijke rol: ongeveer 65 procent van de varkensstapel is verticaal geïntegreerd.

Op die manier wist het land, bijna geruisloos, uit te groeien tot de grootste producent van varkensvlees in de Europese Unie. De uitbreiding in Spanje gebeurde bijna volledig met oog op export naar China. “Dat die grote focus op één afzetmarkt risico’s inhoudt, werd afgelopen jaar duidelijk toen China zijn export heeft teruggeschroefd”, zo verklaarde Wouter Wytynck, varkensexpert bij Boerenbond, eerder al de crisis waarin de Europese varkenssector zich sinds vorig jaar bevindt.

"Bij een slagvaardige varkenssector hoort een gezond exportmodel"
Uitgelicht
De aanhoudend lage varkensprijzen in combinatie met hoge grondstoffenprijzen zijn een ware slijtageslag aan het worden voor de Vlaamse varkenshouders. Dat zegt Wouter Wytynck,...
14 september 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek