"Commercieel gekweekte hommels zijn vrij van ziekten"

nieuws
Britse onderzoekers waarschuwen dat parasieten op commercieel geproduceerde hommels een bedreiging kunnen vormen voor inheemse soorten. Biobest, een Belgische toeleverancier van hommels voor bestuiving in de glastuinbouw en fruitteelt, sluit problemen uit door strikte kweekcondities en veelvuldige ziektecontroles.
2 augustus 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:22

Britse onderzoekers waarschuwen dat parasieten op commercieel geproduceerde hommels een bedreiging kunnen vormen voor inheemse soorten. Biobest, een Belgische toeleverancier van hommels voor bestuiving in de glastuinbouw en fruitteelt, sluit problemen uit door strikte kweekcondities en veelvuldige ziektecontroles. Gewassen zoals tomaten en aardbeien onder glas zijn volledig afhankelijk van deze bestuivingsmethode.

Wetenschappers van de universiteit van Sussex dringen aan op strengere controles op de import in het Verenigd Koninkrijk van commercieel geproduceerde hommels. Het land voert elk jaar 40.000 à 50.000 hommelkolonies in voor de bestuiving van tuinbouwgewassen. Wereldwijd worden jaarlijks meer dan een miljoen kolonies verkocht, die elk tot wel 100 hommels bevatten.

Nu bleek uit hun onderzoek dat de ingevoerde hommels niet ziektevrij waren, integendeel zelfs. Bij 77 procent van de 48 aangekochte kolonies werden parasieten gedetecteerd, en ook het bijgevoegde stuifmeel bleek besmet. Op basis hiervan werd de conclusie getrokken dat de ingevoerde hommels een bedreiging kunnen vormen voor de inheemse soorten.

De resultaten van de studie verrassen Biobest, een Belgische toeleverancier van hommels met vestiging in Westerlo. "Deze conclusie staat haaks op de veelvoudige ziektecontroles die we geregeld door onafhankelijke laboratoria laten uitvoeren. De voorbije jaren lieten die geen enkel geval van besmetting zien. Bovendien zien we erop toe dat de hommels onder strikte en gecontroleerde condities gekweekt worden in een beschermde omgeving."

Als eerste producent steriliseert Biobest sinds twee jaar al het gebruikte stuifmeel, zodat eventuele ziektekiemen effectief afgedood worden. "Al deze maatregelen zorgen er samen met interne en externe controles voor dat we een zo zuiver mogelijk product aan telers wereldwijd kunnen leveren", klinkt het.

Het gebruik van hommels in de tuinbouw is van kritisch economisch belang. "De glastuinbouw is voor bestuiving van de gewassen afhankelijk van commercieel geproduceerde hommels", verduidelijkt Herman Van Mellaert, directeur Business Development bij Biobest. "Honingbijen gedijen niet goed in een serre. Bovendien is een hommel per plantbezoek een efficiëntere bestuiver." Gelet op de bijenpopulaties die onder druk staan, levert Biobest ook hommels voor bestuiving in de fruitteelt in openlucht.

Biobest werd opgericht in 1987 en was de eerste commerciële producent ter wereld van hommels voor biologische bestuiving in kassen. De firma kweekt ook nuttige insecten en mijten die plaaginsecten op een biologische manier bestrijden. Deze methode past binnen een geïntegreerde gewasbescherming, vanaf 2014 een verplichting voor alle Europese land- en tuinbouwers. De afdeling Biopesticiden binnen Biobest ontwikkelt biologische gewasbeschermingsmiddelen. Tot slot is er ook een Greenlab-afdeling die onderzoek verricht naar de ongewenste neveneffecten van chemische middelen op nuttige insecten en hommels.

Bron: Biobest / eigen verslaggeving

Beeld: Biobest

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek