nieuws

Colruyt en Delhaize bikkelen om het marktleiderschap

nieuws
De marktaandelen in de Belgische distributiesector zijn een eeuwig discussiepunt. Verschillende instanties brengen verschillende cijfers uit zodat in de ene bron Colruyt marktleider is en in de andere Delhaize. Feit is dat beide ketens het goed doen en Carrefour de voorbije maanden terrein verloor.
6 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De marktaandelen in de Belgische distributiesector zijn een eeuwig discussiepunt. Verschillende instanties brengen verschillende cijfers uit zodat in de ene bron Colruyt marktleider is en in de andere Delhaize. Feit is dat beide ketens het goed doen en Carrefour terrein verliest. Carrefour wil het tij keren met een investeringsplan van 300 miljoen euro en de versterking van de keten met de Champion-winkels.

Volgens onderzoeksbureau ACNielsen is Delhaize de grootste distributieketen met 25,7 procent marktaandeel, op de voet gevolgd door Carrefour met 25 procent. De Colruytwinkels zaten eind maart op een marktaandeel van 24 procent, bijna 1 procent meer dan een jaar eerder.

De hele Colruytgroep, dus inclusief de buurtwinkels Okay, de Spar-zelfstandigen en de Alvo-aangeslotenen, stoot met 27,9 procent door naar het marktleiderschap, zo blijkt uit informatie van adviesbureau Marketing Map. Feit is dat bij beide instanties Colruyt en Delhaize winnen, terwijl Carrefour fors terrein verliest. Aldi en Lidl knopen na een verliesjaar in 2009 weer aan met een stijging van hun marktaandeel.

Colruyt kon van de crisisperiode gebruik maken om via een lageprijzenpolitiek een hogere nettowinst te boeken dan het zelf voorspeld had. De groep heeft over het gebroken boekjaar 2009/10 een nettowinst van 329,6 miljoen euro geboekt (+8,3%). Het segment detailhandel, goed voor zowat drie vierde van de groepsomzet, groeide 6,8 procent. Binnen dat segment haalde de Colruytketen 6,3 procent groei, de Okay- en BioPlanetwinkels gingen bijna 20 procent vooruit.

De groep Delhaize rust evenmin op haar lauweren want op 14 juli gaat in Opwijk de eerste vestiging open van Red Market, de nieuwe discountketen van Delhaize. "De Red Markets in Gembloux en Andenne lopen boven verwachting goed", zegt Denis Koops, verantwoordelijke van de nv Smart Food Shopping, een dochter van de Delhaizegroep. De Red Market in Opwijk wordt de eerste discountwinkel van Delhaize in Vlaanderen, later dit jaar komen er nog drie bij in België.

Als Knoops de kenmerken opsomt van een Red Market, doet dat aan Colruyt denken, maar dan aangevuld met enkele Delhaize-karakteristieken. "Red Market is een stock-upwinkel waarmee we mikken op volume en geen service-supermarkt". Knoops legt uit dat stock-up essentieel is voor het beoogde rendement: de dozen worden in de rekken geschoven en het deksel wordt verwijderd zonder dat het personeel stelselmatig product voor product in het schap zet. De Delhaize-component vindt men in de broodafdeling. "In de Red Market vind je ook vers gebakken brood waarmee we ons willen differentiëren van de hard discounters".

"Less is more hebben we sterk toegepast: eenvoud, overzicht, een beperkter assortiment, geen kranten, geen gekoelde dranken en geen belegde broodjes". Red Market is niet alleen de Europese discountformule voor Delhaize, het is ook een test voor innovaties die aansluitend bij Delhaize geïntroduceerd kunnen worden.

Concurrent Carrefour wil het tij keren door het winkelpark te versterken met 69 winkels van de groep Mestdagh. Vandaag dragen die het logo Champion, wat tegen 2013 omgedoopt wordt in Carrefour Market. Het aantal Carrefour GB/Market-supermarkten stijgt daardoor tot 435 en wint zo twee punten marktaandeel, laat de keten weten in een persbericht.

De 69 Championwinkels realiseren vandaag een omzet van circa 500 miljoen euro. De naamswijziging is een gevolg van een akkoord tussen de Carrefourgroep en de groep Mestdagh over de overname van zestien supermarkten. Eerder kondigde Carrefour al aan dat het akkoord over het reddingsplan van het bedrijf door vakbonden en directie ondertekend werd.

Carrefour Belgium maakte ook een investeringsplan bekend van 300 miljoen euro. Dat budget zal gaan naar het moderniseren van de winkels en naar "het nieuw commercieel leven inblazen van die winkels". Ook zal er bijkomend geïnvesteerd worden in nieuwe initiatieven zoals Carrefour Online, dat een half jaar na de lancering reeds 35 afhaalpunten over heel België telt.

Bron: De Standaard/De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek