Cobia in plaats van bedreigde kabeljauw op het menu?
nieuwsDe Britten denken een oplossing gevonden te hebben voor het kabeljauwtekort. De cobia moet fish-and-chips op de menukaart houden. Cobia is een vis die tot nog toe vooral in Azië wordt geconsumeerd. Met een spectaculaire groei tot 5 à 6 kilogram na één jaar lijkt cobia de kabeljauw te doen vergeten. Bertil Buysse van Marine Harvest ziet in dure investeringen voor de kweek en een niet rendabele commerciële visvangst twee grote struikelblokken.
De Britten denken een oplossing gevonden te hebben voor het kabeljauwtekort. De cobia moet fish-and-chips op de menukaart houden. Cobia is een vis die in Azië, Centraal-Amerika en de VS wordt gekweekt en weldra ook op het menu van Londense restaurants en pubs prijkt.
Een paar jaar geleden begon het Noorse Marine Farms met de kweek van cobia in Florida. Later kwam daar het Centraal-Amerikaanse Belize bij en de voorbije jaren zijn vooral Taiwan en Vietnam in trek als kweekvijvers. Tot nog toe werd de vis grotendeels in Azië geconsumeerd, maar nu wordt de overstap naar Groot-Brittannië gemaakt, aldus Bjorn Myrseth van Marine Farms.
Myrseth noemt als voornaamste troef van cobia de spectaculaire groei tot een vis van 5 à 6 kilogram in één jaar tijd. Een zalm doet daar makkelijk dubbel zo lang over.
"Momenteel wordt hij vooral in Japan gebruikt omdat hij makkelijk te verwerken is in sushi en sashimi", vertelt Bertil Buysse van Marine Harvest in Brugge. "De cobia is één van de interessantste vissen waar momenteel mee geëxperimenteerd wordt, maar er zijn voorlopig geen plannen om hem hier te commercialiseren." Dat ligt vooral aan de prijs. "In de winkel zou een kilo cobiafilet ongeveer 20 euro kosten", zegt Buysse. "Dat is te veel om hem als diepvriesvis aan te bieden."
Omdat er behoorlijk wat investeringen nodig zijn om de cobia te kweken, verwacht Buysse dat het nog enkele jaren zal duren voor er een echte doorbraak komt. “Cobia heeft, in tegenstelling tot zalm, water nodig met een temperatuur van 20 graden. Bovendien is cobia een behoorlijk solitaire vis die in het wild vooral rond scheepswrakken te vinden is”, somt Buysse de redenen op waarom de cobia, die tot 60 kilogram kan wegen, nooit eerder de menukaart heeft gehaald. "Commerciële visvangst is dus niet rendabel."
Toch wil Marine Farms de sprong wagen. Dit jaar zou er al 1.500 kilo geëxporteerd worden. Als de vraag voldoende hoog is zal die hoeveelheid de komende jaren verhoogd worden tot 6.000 kilo.
De cobia wordt in Groot-Brittannië niet overal even warm onthaald. Sommigen vrezen dat de kweekmethode een vis oplevert die mogelijk met allerlei ziektes besmet is. Ook leeft de cobia op een dieet van kleine visjes. Het kweken van carnivore vissen is problematisch, menen critici, omdat er weldra niet meer voldoende kleine vissen voorhanden zullen zijn.
Bron: De Morgen