nieuws

Chinese rel met Belgische chocolade is misverstand

nieuws
De blokkering van Belgische chocolade aan de Chinese grens veroorzaakte enkele dagen geleden een golf van verontwaardiging. Aasden de Chinezen op revanche voor de ontmoeting tussen Sarkozy en de dalai lama? Of was het een vergelding voor de Europese invoerbeperkingen na het melamineschandaal? Uiteindelijk blijkt dat de Chinese autoriteiten geen probleem hebben met Belgische chocolade, maar wel met een lading citroengeel dat gebruikt wordt voor het kleuren van glazuur op chocoladecake.
13 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
De blokkering van Belgische chocolade aan de Chinese grens veroorzaakte enkele dagen geleden een golf van verontwaardiging. Aasden de Chinezen op revanche voor de ontmoeting tussen Sarkozy en de dalai lama? Of was het een vergelding voor de Europese invoerbeperkingen na het melamineschandaal? Uiteindelijk blijkt dat de Chinese autoriteiten geen probleem hebben met Belgische chocolade, maar wel met een lading citroengeel dat gebruikt wordt voor het kleuren van glazuur op chocoladecake. Dat heeft Flanders Investment & Trade gemeld.

Aanvankelijk leek het erop dat de Chinezen het zwaar geschut in stelling brachten om de Belgische chocoladeproducenten te treffen. Naar verluidt had de Chinese douane een lading chocolade vernietigd omdat er te veel kleurstof in zat. Bovendien werd alle binnenkomende Belgische chocolade geblokkeerd en er werd meteen beslist om de controles op deze producten gedurende negentig dagen op te voeren. Met de feestdagen in aantocht waren de Belgische chocolatiers niet te spreken over deze maatregelen.

Gelukkig blijkt een misverstand in het spel te zijn. De Chinezen viseren enkel een kleurstof voor de versiering van chocoladegebakjes. Die is toegelaten in Europa, maar niet in China. Toch is het relletje nog niet helemaal van de baan. China heeft immers beslist om de strengere controles op Belgische chocolade te handhaven. Volgens Flanders Investment & Trade wekt dit bij de Chinese consumenten de indruk dat er toch iets mis zou zijn met de producten in kwestie.

Prompt stuurde de Belgische ambassade in Peking een persbericht uit om de Chinese consument gerust te stellen. "Er is geen invoerverbod op Belgische chocolade, want er was nooit een kwaliteitsprobleem. België en de Belgische chocolade-industrie nodigen iedere Chinese burger dan ook uit om Belgische chocolade in al zijn vormen te blijven proeven en degusteren", zo luidt het daarin.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek